Sült lazac kucsmagomba mártással

  • 2013.04.03.
  • 7

Végre frissül a blog, receptekkel! Blogger barátaim készítenek néhány finomságot a Vörös Homár halkereskedés friss választékából. Elsőnek Gabojsza, az „Anya, ez isteni!...”, avagy Gabojsza konyhája bloggere igazán aktuális receptjét olvashatjátok, hiszem pár napja kezdődött a kucsmagomba szezon.Sült lazac kucsmagomba mártással

Hozzávalók 4 főre:
A sült lazachoz: 60 dkg lazac filé, diónyi vaj
A kucsmagomba mártáshoz: 3 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 60 dkg kucsmagomba, 3 dl tejszín, 5 dkg frissen reszelt parmezán, 1 gerezd fokhagyma, reszelve, só, frissen őrölt fehér bors, kis csokor petrezselyem, aprítva
A puliszkához: 7 dl víz, 2 csipet só, 20 dkg kukoricadara
A vajon megdinsztelem a hagymát, hozzáadom a felcsíkozott kucsmagombát, majd a fokhagymát, sózom, borsozom és hagyom, hogy a gomba levet eresszen, majd megpuhuljon. Közben elkészítem a puliszkát: a sós, forrásban lévő vízbe szórom a kukoricadarát és folyamatosan keverve, megfőzöm. Ha megpuhult a gomba, befejezem a mártást: hozzáöntöm a tejszínt, beleolvasztom a parmezánt, majd mártás sűrűségűre forralom. Belekeverem az aprított petrezselymet és melegen tartom.
Megsütöm a lazacot: szinte füstölésig hevítek egy serpenyőt, ebben kezdem el sütni a lazacot bőrös résszel lefelé. Pár perc után – mikor a bőre megpirult - megfordítom a halat, dobok mellé egy kis vajat és még sütöm pár percig (az idő a halfilé vastagságtól függ, de ahogy eléri a halvány rózsaszín árnyalatot, a hal készen van, tovább nem szabad sütni, mert kiszárad). Amikor kész, a kucsmagomba mártással és a puliszkával tálalom.