Gombás tartiflette

  • 2023.03.13.
  • 3

Életem első tartiflette-jét Annecyben ettem pár éve, mikor a Mont Blanc volt a nyaralásunk célja. Amúgy klasszikus téli étel, Franciaország Savoie régiójából származik és krumpli, hagyma, füstölt, húsos szalonna és
Reblochon sajt a fő hozzávalói,
amiből egy ízletes, gazdag "comfort food" keletkezik a sütőben. Készítettem már korábban is, de most – mivel volt itthon felhasználásra váró barna csiperke, azt is tettem bele és mondhatom, nem rontott rajta, sőt! Hozzávalók 4, igen laktató adaghoz:1 kg krumplidiónyi vaj200 g füstölt, húsos szalonna (vagy kockákra vágott füstölt bacon)2 fej vöröshagyma, hámozva és kockára vágva2 gerezd fokhagyma,200 g barna csiperke, apró kockákra vágva150 ml száraz fehérbor500 g Reblochon sajt (ha nem jutunk hozzá, jó érett, zsíros camembert, vagy brie sajttal helyettesíthető)só, frissen őrölt bors30 g frissen reszelt kemény sajt (pld. parmezán)
A krumplit lobogó, sós vízben puhára főzöm, de azért ne essen szét, legyen még tartása. Leszűröm, meghámozom, nem túl vastagra felszeletelem és félreteszem.Serpenyőben minimális vajon megpirítom a füstölt szalonnát, majd hozzáadom a közepesen finomra aprított hagymát is, amit üvegesre dinsztelek. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd 1 perc múlva az apróra kockázott csiperkét. Sózom, borsozom és kevergetve összesütöm a hagymával és szalonnával.Egy kivajazott sütőedénybe teszem a szeletelt krumpli egyharmadát, a hagymás-szalonnás-gombás ragu felét, és a reblonchon sajtkorongot vízszintesen félbevágva, vágott felével lefelé, a rajtahagyott kéreggel együtt. Következik még egy réteg krumpli, szalonnás-gombás ragu és sajt. A tetején elosztom a maradék krumplit, ráöntöm a bort, picit borsozom, majd megszórom érett keménysajttal, frissen reszelve (én parmezánt használtam).
200 Celsius-fokos előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm, amíg az olvadt sajt bugyogni kezd és a teteje picit megpirul.

Savanyú uborkával tálalom.A csiperke gombáért köszönet a
CHEF gombának!Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát,
ITT megteheted. Instagramon is
követhetsz.