Zsír olvasztás

  • 2014.01.21.
  • 5

Hozzávalók: sertés szalonna és hájElkészítése: - A szalonnát és a hájat külön-külön
olvasztjuk, mert a háj hamarabb olvad. A húsos szalonnát is külön sütjük az előbbiektől. - A szalonnát kb. 2x2 cm-es kockákra váruk, lehetőleg egyformára az egészet, hogy egyszerre olvadjon,
különben a kisebb darabok megégnek. - Egy zománcozott vasedény edény aljára vizet teszünk (1 kg szalonnához 0,5 dl vizet) és erre rakjuk a szalonna kockákat, majd közepes tűzőn sütni kezdjük. A felszabaduló gőzben a szalonna jobban kiengedi a zsírját és nem is sül oda az edény aljához.
- A szalonnát sütés közben sűrűn kavargatjuk, hogy oda ne égjen.

- Akkor van kész, mikor a zsír átlátszó az edényben, a töpörtyű pedig kívül aranybarna színű, kettévágva a belseje nem fehér, hanem ott is átsült és világosbarna a színe.- A zsír sütésére nagyon ügyeljünk, mert ha túlsütjük, megbarnul, ha kevésbé sütjük ki, akkor könnyen megromlik.
- A megpirult töpörtyűt szűrőkanállal egy szűrőbe szedjük és hagyjuk, hogy a fölösleges zsír lecsöpögjön. Még langyosan, enyhén megszórjuk sóval és kihűlés után üvegkannákba tesszük Légmentesen lezárva, hideg, szellős helyen tároljuk. 1-2 hónapig eláll. - A visszamaradt zsírt ülepedni hagyjuk, majd
tiszta és száraz, hibátlan zománcozású zsírosbödönbe öntjük. Az edényt csak a zsír kihűlése után fedjük le. A zsírosbödönöket előtte való napon jól kimosunk, forró vízzel leforrázunk és jól kiszárítjuk.- A sertés háját ugyanúgy sütjük ki, de ezt 4x4 cm-re, vágjuk. A háj töpörtyűje törmelékes lesz, ezért töpörtyűs pogácsák készítéséhez használjuk.
Disznóvágás lépésről-lépésre