Sütőtökös céklachips falatkák

  • 2013.02.23.
  • 6

Cékla chips... Sütőtök... Juhtúró... Lila hagyma... Mi lesz ebből?Ez a könnyed vacsora, vagy akár étvágy csináló előétel úgy született, hogy már két hete várt rám a hűtőben egy cékla, hogy kezdjek vele valamit. Mivel már egy ideje foglalkoztatott a cékla chips gondolata, elszántam magam, hogy végre megcsinálom. Sejtettem, hogy gyaluló nélkül nem lesz tökéletes a végeredmény, ezért nem is úgy készültem, hogy hiperszuper ropogós chipsem lesz. Inkább olyan falatkákban gondolkoztam, aminek az alapját a cékla adja, ezt egészíti ki a sütőtök és a hagyma, és a végén juhtúró hozza össze az ízeket.Hozzávalókegy közepes céklaegy fél lilahagymaegy kis sütőtök felejuhturótejfölpetrezselyemrozmaringkakukkfűvajA céklát nagyon vékony szeletekre vágom, mindkét oldalát nagyon vékonyan megkenem olajjal és sütőpapírra rakva kb. 30 percig sütöm 200 fokos sütőben. Időnként megfordítom a pirultabb darabokat.A sütőtököt kisebb kockákra vágom és lefedhető tűzálló tálba teszem. Rozmaringgal, kakukkfűvel, sóval, borssal fűszerezem. A tetejére dobok egy kis darab vajat, lefedem és ezt is kb. percig sütöm,
addig, amíg a tök megpuhul.A juhtúrót tejföllel és petrezselyemmel kikeverem. Kevés fehér borsot rakhatunk hozzá.A lila hagymát nagyon vékonyan felkarikázom, és addig, amíg a cékla megsül vízbe áztatom, hogy kevésbé csípjen.Mikor a cékla megsült (nem feltétlenül kell mindenhol ropognia) akkor a sütőtököt is kiveszem a sütőből.
Ha kihűltek a hozzávalók a cékla szeletekre rárakom a lila hagymát, arra egy kis kanál juhtúrós keveréket és erre jön a sütőtök. Az egészet fogpiszkálóval fogom össze és pászkával vagy kétszersülttel tálalom.