Mákos piskótatekercs citromos krémmel.

  • 2017.03.11.
  • 4

Nagyon szeretjük a krémes süteményeket, és egyik kedvencem a piskótatekercs, melyet nagyon egyszerű megsütni, és bármilyen krémmel meglehet tölteni. A piskótatésztába most pl. pörkölt mák is került, majd egy finom citromos krémmel töltöttem meg. Az egész sütkérezés nem tart bő fél óránál tovább, majd irány a hűtő, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. Érdemes akár előző nap elkészíteni, akkor még finomabb is a sütemény, és felszeletelni is könnyebben feltudjuk majd tálalás előtt. (A recept megjelent a novemberi "Küldd el a recepted" Gizi-receptjei rovatban)
Hozzávalók a mákos piskótatekercshez:4 db tojás (nagy) 12,5 dkg porcukor12,5 dkg liszt2 ek egész mák 2 ek forró víz1 tk vaníliaaromaA mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd rögtön öntsük ki egy tányérra, és hűtsük ki teljesen.Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el robotgéppel
habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nőjön.Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, a pörkölt mákot, majd kanalanként a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.Ezután a lisztet szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverőlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!)Egy gáztepsit (37x33 cm) béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb.15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával. (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen)Letakarva hagyjuk a tésztát langyosra hűlni, majd vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapír segítségével tekerjük fel. (a tészta nem fogja magába szívni a konyharuhából a nedvességet!!!)
Citromos krém hozzávalói:25 dkg mascarpone10 dkg vaj 15 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor1 citrom leve és reszelt héja2 dl Hulala (v. habtejszín)A mascarponéhoz adjuk hozzá a puha vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet, és reszelt citromhéjat, majd keverjük jó habosra.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a citromos krémhez. (ha habtejszínt használunk, akkor habfixáló is kell hozzá!!!)A teljesen kihűlt tésztát tekerjük ki, majd egyenletesen kenjük rá a krém több mint a felét, majd óvatosan tekerjük vissza.Ezután a maradék krémmel vonjuk be kívülről is a tésztát, majd ízlés szerint díszítsük citromkarikákkal. Tálalás előtt hagyjuk a megtöltött piskótát 1-2 órát a hűtőben állni, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. Ezután ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.