Alakbarát hamburger

  • 2017.03.20.
  • 0

Újabb fajta hamburgert készítettem, ezúttal hús nélkül. Nagyon laktató, nagyon finom, és nagyon egészséges :)Hozzávalók a hamburgerzsemléhez:40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt15 dkg kenyérliszt5 dkg lenmagliszt2 evőkanál kókuszolaj1,5 teásknál tengeri só1 teáskanál cukor1 tasak szárított élesztőkb 5,5 dl vízkókuszzsír a kenéshezlenmag a szóráshozkevés liszt a fomrázáshozA vörösbab fasírthoz:25 dkg vörösbab (konzerv)5 dkg teljes kiőrlésű búzliszt3 dkg zabpehely1 zöld paprika1 vöröshagyma1 tojás2 cikk fokhagyma1 evőkanál mustár1 evőkanál csípős paprikakrémfél citrom levesó, borspetrezselyemzöldkevés kókuszzsír a kenéshezA hamburger szószhoz:15 dkg natúr joghurt1 evőkanál mustár0,5 evőkanál paprikakrém1,5 evőkanál juharszirup (helyette méz)1 evőkanál olívaolajsó, őrölt borsA tálaláshoz:saláta tetszés szerint, pl madárbegy és rukkolalilahagymacsilipehelyuborkaElkészítése:A zsemléhez valókat dagasztógépben simára dagasztjuk, közben ha szükséges, adhatunk még
hozzá vizet. A tészta legyen sima, és rugalmas. Ezután meleg helyen a duplájára kelesztjük.Közben a fasírthoz a zabpelyhet 1,5 dl vízbe beáztatjuk 5 percre. Késes aprítóban a zöldségekkel együtt összedolgozzuk, majd hozzákavarjuk a tojást, meg a többi összetevőt is. Itt a massza ízesítését alakíthatjuk a saját ízlésünknek megfelelően.Nedves kézzel lapos pogácsákat formázunk, és sütőpapírral (vagy alufóliával) bélelt tepsire sorakoztatjuk. 180 fokos sütőben megsütjük, az utolsó 5 percben lekenjük kókuszzsírral.A szószhoz összekavarjuk a hozzávalókat, és ízlés szerint fűszerezzük.A megkelt tésztát átgyúrjuk, és kb 12 dkg-os darabokra vágjuk. Mindeniket gömbölyűre formázzuk, és sütőpípírral bélelt tepsire helyezzük. 15-20 percig kelesztjük, majd 180 fokos sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.Tálalás: a zsemlét kétfelé vágjuk, mindkét felét száraz serpenyőben lepirítjuk, és szósszal meglocsoljuk. Hagymakarikával, salátával, uborkaszeletekkel, és a babpogácsával megrakjuk, a tetejét pedig ráhelyezzük.