Szalonnás-tejfölös sült ponty

  • 2012.09.28.
  • 4







Jó sok ideje nem írtam már, most szembesülök az új felülettel (először azt sem tudtam, hol hozom létre ezt a bejegyzést:-()


Sokminden történt: fiam beszokott a bölcsibe, lányom ovis lett, dolgozom ezerrel, így nem volt időm a blogra, de talán most van egy szusszanásnyi időm, hogy folytassam.


Lezajlott a Goldenblog 2012, melyen a közönségszavazatok a 9. helyre juttattak, ami nem várt, kellemes meglepetés volt számomra. Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek ezzel a magyaros jellegű, gyorsan elkészülő halétel receptjével.






Recept



Egy 1-1,2 kg-os ponty

10 dkg füstölt szalonna

2-3 dl tejföl

2 gerezd fokhagyma

egy teáskanál pirospaprika

só,

olaj



A megtisztított, belezett pontyot sűrűn beirdalom, gyengén
besózom. A tejfölben elkeverem a lereszelt vagy átnyomott fokhagymát, kevés sót
és a pirospaprikát, majd a hal mindkét oldalát megkenem vele. Vékonyan
kiolajozott tepsibe fektetem a halat, az oldalát beborítom vékonyra szeletelt
szalonnával, és előmelegített 170 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütöm.
Közben, egyszer átfordítom a másik oldalára, ha van kedvem, megkenem a tejfölös
kencével. Sült krumplival tálalom, és ha marad a fűszeres tejfölből, mellé
kínálom (ha nem marad, lehet még hozzá készíteni, mert passzol a krumplihoz
is.) Valamilyen egyszerű zöld saláta jól illik hozzá.