Babka

  • 2021.04.02.
  • 3

A barátnőm hozta szóba
hónapokkal
ezelőtt és hívta fel a figyelmemet jeruzsálemi csokoládés kalácsra vagy másnéven
babkaként ismerté vált csokis
kalácsra. Korábban talán nem ismertem, talán nem is
hallottam
róla még, de most szinte azonnal neki láttam és kipróbáltam
a receptet és azóta is kis túlzással hetirendszerességgel meg is sütöm.

A beszélgetést követően hamarosan az asztalon gőzölgött már az illatos és kívánatos kalács. Azért nem ment azonnal
hisz
kétütemben kell elkészíteni
e kalácsot
előző nap bedagasztani
elkészíteni a
tésztát
majd
hűtőben való
8-10-12 órás pihentetés után jöhet
a második fázis
a
csokoládé krém elkészítése
a
tészta
nyújtása, töltése,
tekerése vágása és végül a sodrása vagy fonása mielőtt a sütőbe kerülne. Maga a sütés ideje
nem hosszú
aztán már csak
cukor szirupban kell megfürdetni és türelmesen kivárni amíg kihűl. Dióhéjban ennyi a babka készítés menete .
A babka nem mást jelent mint
a nagymama
becézett formája (nagyi)
a szláv nyelvekben
használatos babuska( bábuska),
bába
szóból származtatva. Talán lengyel, talán ukrán, származását tekintve
a babka egy biztos,
jellegzetes zsidó sütemény, egyes írások azt sugallják a barhesz sütésekor készítették a babkát is. Mi most a húsvéti ünnepekre
is sütünk annyira megszerettük.
Hozzávalók a tésztához : ·



·







csipet só


300g liszt·








2 0 g élesztő·








1,5 dl tej·








100 g vaj·








1 db tojás·








20 g cukor A töltelékhez
·







50 g mazsola·







100 g csokoládé·







50 g dió·







20 g fahéj
Az élesztő langyos tejben megfuttatjuk, hozzáadjuk a lisztet, tojást, vajat, cukrot és bedagasztjuk. Ezt a folyamatot nálunk a gép
végzik de lehetne kézzel is
dagasztani, az
fárasztóbb mindenki válassza amit megszokott, gyakorlatilag kelt tésztát csinálunk . A jól, szép fényesre kidolgozott tésztát fóliába csomagolva vagy dobozban hidegre tesszük pihenni, télen jó az erkély is erre a célra, de amint melegszik az idő ragaszkodjunk a hűtőhöz. Egy éjszaka pihentetés az ideális, azután dolgozunk tovább a tésztával. Gyúródeszkára helyezzük, kinyújtjuk téglalap alakúra és megkenjük olvasztott csokoládéval, ami a mi esetünkben étcsokoládé (szigorúan) és minél nagyobb a kakaó tartalma annál finomabb lesz a csokoládés babka. Gazdagíthatjuk a tölteléket mazsolával és durvára tört dióval, szórjuk meg a csokoládéval megszólt kinyújtott tésztát feltekerés előtt. Nálunk előfordul, hogy mandula vagy mogyoró kerül a dió helyett a babkába és a mazsolát aszalt áfonyával váltom ki így is úgy is nagyon finom lesz. . A megkent
tésztát egészen szorosan feltekerjük
majd jön
a legizgalmasabb és talán a legnehezebb része a babka késztésének. Éles késsel
felvágjuk

hosszában és megtekerve ,hogy
a vágott felület legyen felfelé megfonjuk, a végét