Kornspitz

  • 2024.02.19.
  • 5




Konspitzet
nem most sütöttem először, ám
egyenlőre
még kísérletezek,
a recept

nem végleges. Remek szendvics alapanyag, hisz a könnyen felvágható, megtölthető és beleharapni
kézbe venni is könnyű.Az íze pedig különleges, a fűszerezése miatt elsősorban, de az állaga is kifejezetten tetszik nekem és
családnak is.A kornspitz pékárut jelent, amelyet rozsból (németül Korn) sütnek, és
mindkét végén csúcsos (németül Spitz) formájú.Kornspitzet 1984 óta fogyaszthatunk akkor jelent meg
Ausztriában
a pékárú kínálatban .

Mi nagyon szeretjük, különösen tetszik a fűszerezése
ami miatt olyan
kellemes
az íze.

















Mi kerül
a tésztába?
Bár
az eredeti recept szigorúan titkos
a "fellelhető "forgalomban lévő receptek az alábbi hozzávalókban

nagyjából megegyeznek :


Búzaliszt, búzatöret, rozstöret, búzakorpa,
szójatöret, búzamaláta örlemény, lenmag, rozsliszt, élesztő, só,
sütőpor, fűszerek. A felsorolás sorrendjében
csökken
a hozzávalók mennyisége.
Ez
a péksütemény nagy
mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat és ásványi anyagokat, mint a kálcium és
foszfor, illetve nyomelemek közül
vasat, rezet, cinket és mangánt.
A fellelt leírások kiemelik
a magas élelmi rost tartalmát
ami miatt lassabban
felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, mint a hasonló péksütemények. Glikémiás
indexe alapján a
diétás étrendbe is könnyen beépíthető.,


A házi változatban
búzaliszt és teljes kiőrlésű rozsliszt
keverékét használtam
a fűszereken és
a tört búzaszemeken kívül kevés zabpelyhet is kevertem a tésztába. Tetszés szerint
tovább gazdagítható
szezámmaggal, lenmaggal, napraforgó és (talán)tökmaggal
is
a tészta
és
a szórás is.Én szeretem ha tetejére is jut
az olajos magokból
a szezámmagból , lenmagból sőt néha mákot szórok rá.


Hozzávalók:
500 g teljeskiőrlésű rozsliszt
300 g búzaliszt50 g tört búza1 mk. őrölt kömény,1 mk. koriander1 mk
édeskömény
1 ek. olaj
1 mk. sütőpor3 kk.tengeri só2,5 dl víz2 dkg friss élesztő150 g zabpehely1 evőkanál lenmag1 evőkanál szezámmag1 kk mák











Az élesztőt
felfuttatom
kevés vízben, én nem adok bele cukrot,
de adható hozzá, aki úgy szokta meg tegyen hozzá
egy kiskanállal, előbb kezd dolgozni az élesztő. A felfutott élesztőt elkeverem
egy maréknyi liszttel és tovább pihentetem kb.
20 percet. Ezután kezdek
csak dolgozni vele
a liszteket összekerem,
hozzáadom a sütőport és bedagasztom a fűszerekkel,sóval és a többi hozzávalóval, mint
fentebb írtam az tésztába is teszek
zabpelyhet is a tört búza
és a magok mellé,
ez utóbbiból
egy keveset félreteszek
a szóráshoz,

így mutatósabb lesz majd a kornspitz.Kelesztem,

míg
a duplájára nő a tészta, majd kézzel átgyúrom és ismét kelesztem mielőtt formázom.Amikor formázom ,egy hosszabb veknit sodrok
amit 8 egyenlő részre osztok, egyenként
kilapítom feltekerem és a végeit hegyesre sodrom
így kialakítva
a jellegzetes kornpitz formát. Aztán meghempergetem a maradék magokban, szikével
bemetszem

és sütőlemezen hagyom még tovább kelni. Előmelegített
gőzös
sütőben
30 percig sütöm.
A megadott mennyiségből nekem 8 db kornpitz lesz,
talán ezek kicsit ducibbak és nagyobbak a boltban kaphatónál.
Jó étvágyat !

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !