Spenótos töltött paradicsom

  • 2021.06.17.
  • 0

Mert végre megérkezett a recept mindkét fő alkotójának a szezonja, vettem a bátorságot és a meleg ellenére is bekapcsoltam a sütőm. Megérte... lett egy csuda finom, könnyű vacsoránk.Hozzávalók 4 személyre:4 nagy, húsos paradicsom40 dkg spenót1 csomag újhagyma1 szűk marék fenyőmag2 ek repceolaj15 dkg ementáli sajt (reszelt)2,5 dl hollandi mártás (ha nincs idő sajátot készíteni, kapható készen dobozban, vagy por alakban)5 dkg vajsó, bors A sütőt 200 fokra előmelegítjük.A paradicsomokat megmossuk, tetejüket levágjuk, felkockázzuk és a belsejüket körkörös mozdulatokkal kiskanállal kivájjuk. Az újhagymát megpucoljuk, felkarikázzuk. A fenyőmagot szárazon megpirítjuk. A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük.Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk és a hagymakarikákat üvegesre megpároljuk. Belekeverjük a
kissé összevágott spenótot, sózzuk, borssal megszórjuk. Mikor kissé összeesett, hozzádjuk a felkockázott paradicsomot, rövid ideig együtt pároljuk. Megszórjuk a fenyőmaggal.A kissé kihűlt masszával megtöltjük a kivájt paradicsomokat, majd egy vajjal kikent tűzálló tálra sorakoztatjuk őket (ha marad a töltelékből, azt is melléjük halmozhatjuk).Egy kisebb fazékban vajjal kikeverjük a hollandi mártást (ha por alakban van, a tasak leírása szerint előkészítjük) és 5 dkg sajtot. Olvadásig, alacsony hőfokon kevergetjük, majd ráöntjük a megtöltött paradicsomokra és a maradék sajttal is megszórjuk.Betoljuk a sütőbe és 20-25 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor friss baguette-t kínálhatunk hozzá.