Bécsi almás

  • 2022.10.15.
  • 4

Van nekünk egy kis híján feledésbe merült kedvencünk, a bécsi almatorta. Ma elővettem ezt a receptet és némi átalakítást ejtve rajta egy szögletes piteformában megsütöttem. Így is pazar: citromos linzer, a krémes, vajas töltelékkel, édes almával és roppanós mandulával.
Természetesen készíthető tepsiben is. Hozzávalók, 21x31cm-es kivehető aljú szögletes piteformához, vagy tepsihezTészta180g liszt (60g sima, 60g tk. búza, 60g őrölt a zabpehely)1 teáskanál sütőpor1 tojás60g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyit használtam100g hideg vaj1 kezeletlen citrom héja(vaj és liszt, a tepsi előkészítéséhez, ha nem tapadásmentes) Töltelék1kg alma130g puha vaj60g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyit használtam1 tojás 90g liszt (30g sima, 60g őrölt zabpehely)180ml habtejszín30 g szeletelt mandula


A vajat elmorzsoltam a sütőporos liszttel, hozzáadtam az édesítőt, citromhéjat, tojást, gyors mozdulatokkal összegyúrtam és hűtőszekrénybe tettem. Míg a tészta pihent, addig az almákat meghámoztam, magházukat kivettem, negyedeltem, majd fél centis szeletekre vágtam.
A tésztát alaposan lisztezett nyújtótáblán körülbelül 3mm vastagra nyújtottam, kibéleltem vele a formát, majd visszatettem a hűtőbe. Ha tepsiben készítjük, legyen 3 cm-es pereme.
A töltelékhez a tejszínt laza habbá vertem. A vajat habosra kevertem az édesítővel és a tojással, majd belekevertem a lisztet, végül a tejszínt. Az almát egyenletesen elterítettem a tésztán, rásimítottam a tejszínes tölteléket, majd megszórtam mandulával. 180 fokra előmelegített sütőbe tettem és 50 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, sütőfüggő. A formával együtt rácsra tettem kihűlni, majd amikor langyos volt, levettem róla a keretet és lecsúsztattam a dekliről.
Az almatorta receptje ide kattintva érhető el.
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!