Húsgombócleves erdélyi és görög módra

  • 2017.10.22.
  • 8

Az igazi görög húsgombóclevest már leírtam a blogban, ez a csorba és a görög juvarlakja keveréke. Vagyis csorbaként kezdem, juvarlakiként fejezem be. De be lehet fejezni magyarosan tejföllel, vagy tojássárgás tejföllel. Sajnos itt nincs sem paszternák, sem fehérrépagyökér, pedig az is jól jönne bele, így azt használom ami van.
Hozzávalók:
2 nagyobb sárgarépa1 piros paprika1 cukkini1 hagyma1 krumpli nagyságú zellergyökér2-3 paradicsom1 lk paradicsompasztaHúsgombócokhoz600 gr darált hús fele fele marha és disznó2 tojásfehérje2 kanál rizskevés petrezselyemzöld apróra vágva1 hagyma mixerben darálvaHabaráshoz2 tojás1 nagy citrom leve vagy 250 gr tejföl amiben elkeverjük a 2 tojássárgájátElkészítés
Először összeállítom a húsgombócokat. A hentesnél mindig kétszer daráltatom le a húst. Ennyi mennyiséghez teszek 1 és ¼ kiskanál Himalaya sót vagy 1 kk tengeri sót, fél kk borsot, 2 lk megmosott rizst (karolina vagy lapa), 1 darált vöröshagymát, összemixelt petrezselymet. Ennyi húshoz kb 3 l folyadék kell. A legfinomabb ha kerül a fővőlébe csontos marha is, nekem most nem volt. Ha kaptam volna a hentesnél 2 db osombuko-t tettem volna a fövőlébe, majd a húst utána leszedtem volna róla, apróra vágtam volna és a leveshez tettem volna. Van aki vegetát, ételízesítőt tesz hozzá, én soha nem szoktam, de az biztos sokat dob az ízen. A répát és a paprikát felkockáztam és nagyon kevés olívaolajon kicsit megfutattam. Felöntöttem 3 l vizzel, sóztam, borsoztam, mikor felforrt egyenként beleengedtem a húsgombócokat, hozzáadtam egészben a hagymát és a zellergyökeret. A paradicsomokat megszabadítottam héjuktól és beleengedtem a fövő levesbe.
Mikor a hús majdnem teljesen puha lett, hozzá adtam 2 kanál rizst a leveshez és az apróra kockázott cukkinit. Mikor teljesen puhák lettek a gombócok, kivettem a hagymát és a zellergyökeret, a levest pedig behabartam.
A savanyítást a görögök úgy végzik, hogy egy ennyi leveshez 2 citrom levét hozzáadják 2 felvert tojáshoz, majd ezt belehabarják a levesbe, a hőmérsékletkiegyenlítés elvét követve (a habaráshoz adjuk kanalanként a forró levest amíg a habarás is forró, és utána öntjük a levesbe). Ha magyarosan szeretném akkor a két megmaradt tojássárgáját tejfölhöz, vagy tejszínhez keverem és ezzel habarom be a levest. Van amikor botmixerrel az egészet összemixelem, a gombócokon kívül, így is szeretjük És végül köszönet fiamnak, aki lefényképezte, mert sajnos a fényképezés körül bonyodalmaim támadtak az utóbbi időben, és egyelőre nem is látom a megoldást.Egyéb ilyen receptjeim:HúsgombóclevesHúsgombócleves 2Húsgombócleves paleósanHúsgombócleves, nagyon finoman