Túrós sütemény barackkal, mákkal

  • 2024.03.20.
  • 0






Tetemes mennyiségű házi túróm volt itthon és a barackbefőttekkel is kezdenem kellett valamit, mert mindjárt itt a következők szezonja. Így született ez a sütemény.



A mák hirtelen ötlettől vezényelve került bele, mert szeretem a mákot sok mindenben.



Frissen nagyon finom, akkor még ropogós a reszelt réteg a tetején. Utána a tölteléktől megpuhul, de sebaj, úgy is nagyon finom!







Hozzávalók



Az omlós tésztához: 40 dkg liszt



4 evőkanál cukor



1 evőkanál sütőpor



25 dkg vaj



1 tojás



1 tojássárgája



1 csipet só



A krémhez: 1 kg tehéntúró



1 teáskanál vanília kivonat



10 dkg cukor



40 dkg barackbefőtt (lé nélkül)



2 csomag vaníliás pudingpor



2 tojás



5 dkg mák







További sütemények:




https://tetovainyenc.ro/2023/11/26/csokis-karamellas-sutemeny-diofelekkel/



https://tetovainyenc.ro/2023/09/08/forditott-kortes-sutemeny-fenyosziruppal/



https://tetovainyenc.ro/2023/04/04/peneszke-makos-vaniliakremes-sutemeny/








Elkészítése




Az omlós tészta hozzávalóit egyneművé gyúrjuk. 2/3-1/3 arányban elosztjuk és min. fél órára hűtőbe tesszük.



A krémhez a túrót elkavarjuk a tojással, a vaníliás pudingporral, a vanília kivonattal, a cukorral és a mákkal.



A barackot lecsöpögtetjük, kockára vágjuk és a krémhez adjuk.



A nagyobbik tésztát sütőpapíron kinyújtjuk, papírostól egy tepsibe rakjuk. Elosztjuk rajta a barackos-mákos-túrós krémet.



A maradék tésztát ráreszeljük. 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük.





A Túrós sütemény barackkal, mákkal bejegyzés először Tétova ínyenc-én jelent meg.