Chlodnik-a jéghideg, lengyel céklaleves

  • 2016.07.15.
  • 8

– Arrafelé csak céklából főznek levest? -kérdezte a lányom arra utalva, hogy ez már a harmadik céklás leves (a két borscs recept után) a blogon. De a kánikulára és a hihetetlen színére való tekintettel ezt semmiképp sem hagytam volna ki. Üde, friss, tele ropogós zöldségekkel és jókora adag kaporral. A Chili és vanília blog receptje alapján készítettem. Hozzávalók: 50 dkg céklasópár szem szegfűborsdiónyi gyömbér1 ek cukor1 kígyóuborka1 kötés újhagyma2 dl joghurt/kefír1 kötés kapornéhány csepp citromlé4 keményre főtt tojás Elkészítés1. A cékla 3/4-ét apró kockára vágom és a sós-cukros, fűszeres vízben megfőzöm.2. A maradék céklát is felkockázom és nyersen adom a leveshez. Ettől lesz ilyen élénk a színe.3. A levest lehűtöm.4. Egy tálba teszem a felkarikázott újhagymát, a lereszelt uborkát és a joghurtot. Elkavarom és felöntöm a céklás lével.5. Kaporral, citromlével ízesítem és jéghidegre hűtöm.6. Keménytojás szeletekkel tálalom.