Sopa de Lima – A zöldcitromos csirkeleves

  • 2012.12.18.
  • 0

Gasztro-konzervatívok megnyugatására rögtön leszögezném: az itt olvasható recept nem valami trendi fúziós kreálmány. A nagyi gőzölgő zöldcitromos csirkelevesét (eredeti neve valójában csak „zöldcitrom leves”) a Yucatan-félszigeten pont úgy várják vasárnaponként, az asztaltól távollévők pedig pont olyan nosztalgiával gondolnak rá, ahogy mi tesszük azt az Újházi-tyúkhúslevessel.

Ennek a levesnek az ötcsillagos receptjét egy mexikói út során csikartam ki egy helyi arcból. Oké, nem kellett a lábujjai közé égő gyufaszálakat dugdosnom (bár simán megtettem volna, ha kényszerít rá), elég volt zsinórban berendelni neki 3 tequilát és 4 Coronitát, hogy összemelegedjünk és elővegye összegyűrt receptfüzetét. Ez volt benne:
Ingredientes para la receta de Sopa de Lima (para 4 personas)
Hozzávalók a zöldcitromos csirkeleveshez (4 személy részére)
1,5 liter szárnyas-alaplé (receptjét lsd. lejjebb)
2 evőkanál étolaj (kukorica vagy napraforgó)
1 kis fej vöröshagyma
2 közepes paradicsom
1 friss zöld chili vagy más gonosz erejű zöldpaprika
20 dkg csirkemell filé
1 csapott mokkáskanál őrölt római kömény
1 kevéske oregánó
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor friss koriander (ha valaki nem szereti, akkor petrezselyem)
3 lime
1 puha avokádó
1 puha tortilla vagy két marék kész nachos
A leves elkészítésének időtartama azon múlik, hogy tartotok-e otthon lefagyasztva kiporciózott szárnyasalaplevet. Igen? Ugorjatok a következő bekezdéshez. Nem? Akkor csinálni kell, lehetőleg többet és eltenni a maradékot. Van egy harmadik út is: kocka vagy kis kocsonyás levesalap (ez utóbbi szerintem egész vállalható, ha nincs saját), de rendes alapléből persze sokkal jobb lesz.
Szárnyasalaplé:
2 evőkanál étolaj
1 kg csontos szárnyas-alkatrész vegyesen (csirke és/vagy pulyka szárny, nyak)
1 kisebb zellergumó
2 sárgarépa
1 vöröshagyma
1 vastagabb petrezselyemgyökér
3 gerezd fokhagyma
5 liter víz

 
Egy nagy fazékban felhevítjük az olajat, beledobáljuk a szárnyas darabokat és közepes lángon kicsit megpirítjuk minden oldalukon. Gyorsan kikapkodjuk a húsokat és a visszamaradt olajon egy kettévágott vöröshagymát lapjával lefelé pirítani kezdünk, majd egy perc múlva hozzáadjuk a többi megtisztított, durva darabokra vágott zöldséget és azokat is kicsit megpirítjuk, épp csak egy kis színt kell kapnia mindennek! Visszadobáljuk a szárnyas aprólékot és az egészet felöntjük 5 liter vízzel. Úgy 10 szem egész feketeborsot dobhatunk még a vízbe, de sót nem rakunk hozzá! Az egészet jóóó lassan, alig gyöngyöző forrással főzzük legalább 3-4, de akár 6 órán át. Az elején képződő habot finoman eltávolítjuk, de utána már nem abajgatjuk, nem kevergetjük, el van az szépen magában. Ha kész, a levet átszűrjük és tetszés szerinti kis porciókban lefagyasztjuk. Nagyon jól jön, amikor az ember pl. zöldcitromos levest szeretne készíteni.

A leves maga
A francia konyhában mirepoix, az olaszoknál soffritto, a cajun-kreol ételeknél pedig a magasztos holy trinity (szentháromság) nevet kapta az a finomra vágott, három különböző alapanyagból álló zöldségkeverék, ami aztán kevés zsiradékkal lepirítva rengeteg mártás, leves, ragu alapjaként szolgál. Érdekes, hogy nem csak az elnevezés, de a három összetevő is változik: a klasszikus mirepoix apróra vágott hagyma, szárzeller és sárgarépa keverékéből áll, míg pl. a kreol verzióban a répát zöld kaliforniai paprika helyettesíti.
A mi levesünk is egy ilyen zöldséges ízrakétával startol, csak a mexikóiak elfelejtettek nevet adni neki: a finomra vágott vöröshagymát, apró kockára vágott paradicsomot (héj és magok nélkül) és egy magházától és ereitől megfosztott, szintén apró kockára vágott zöld chilit vagy magyar zöldpaprikát dobunk egy lábasba,