Ragacsos gesztenyés csokitorta avokádóval

  • 2013.02.02.
  • 4

Ismerős a helyzet, amikor valamire nagyon készülsz, minden idődet kitölti, és annyira a lényeddé válik, hogy a megszűnése egyenlő a teljes kiüresedés érzésével?Gondolom igen. A környezetemben sok emberen látom/láttam, a kapcsolataival kapcsolatban. Mert ugye ezekre van rálátásom.Látom, hogy mennyire függenek egymástól. Illetve általában csak az egyik fél, de ettől már pont tökéletesnek hat a dolog kívülről. Aztán beüt a crach. Szétválnak az útjaik. És szegény függő fél összeomlik. Szó szerint. Volt, nincs. Használhatatlan. A másik pedig vidáman éli tovább a kis életét, mintha mi sem történt volna. Mert mint tudjuk, nincs igazság a Földön.Sajnálom az ilyen embereket. Nem azt mondom, hogy gyengék, de... jobb szót nem találok. Pedig ez így nem egészen helytálló. Mert az érzelmeinket nem tudjuk befolyásolni. Mindenki bír egy alapszemélyiséggel, ami ugyan fejleszthető, na de ahogyan a kutyából nem lesz szalonna, csodákat itt sem lehet remélni. Ha valaki ilyen beállítottságú, az szív. Egész életében. Jómagam áldom az eget, hogy a puttonyomba ilyenből nem sok jutott. Vagy ha jutott is, ezt a típusát igen sikeresen kiöltem.Az életem eddig is teljes volt, mindössze helyet csináltam neked benne.Vannak alapelveim. (A legtöbb már olyannyira a részemmé vált, hogy képtelen lennék nem tenni. Azt hiszem valahogy így születnek a tulajdonságok.)Ez az egyik.Így talán már érthetőbb miért nem értem, illetve kezelem nehezen az efféle embereket. Mikor az egyik pasimnak az volt az élete, hogy suli után egy téren lógott a hasonlóan link barátaival. És nem értette, hogy én hova mennék. Meg hogy dolgom van. Gondolom nem kell mondanom, hogy nem volt túl hosszú életű a kapcsolat."Dolgom van."Ez a másik mániám.Hogy programot csinálok magamnak. Napirendet. Életritmust. Bármit, csak szabályok közé szoríthassam az életem.Anélkül ugyanis elvesztem. Egy senki vagyok. Nem tudok mit kezdeni rengeteg beosztatlan idővel, nem tudom magam elfoglalni. Szenvedek.Nálam ezek az időszakok először nyaranta, majd az érettségi után, mostanában pedig vizsgák után sújtanak. Persze ahogyan telik az idő egyre jobban kiismerem magam, így tudatosan is rá tudok készülni. Megtanulom kezelni.Egy kedves barátom szájából hangzott el a következő mondat: "...igyekszem ezt máshogy megélni - átértelmezni az űrt..."Ez az.Ezt kell tennem nekem is. Átértelmezni.Örömmel jelenthetem: sikerült.Szerda délután, amikor éreztem, hogy kezdek elmerülni a negatív érzésekben, úgy döntöttem, most nem hagyom magam. Változni akarok, nem? Itt az első lépés. Így feltettem magamnak a kérdést: mik azok a dolgok, amiket mindig tologatok, mondván, hogy "nincs rá időm". Sajnos túl sok minden nem jutott eszembe (ezután írni fogom), ezért feldobtam egy jó kis arcpakolást, előhalásztam a még sosem használt gyömbéres bőrradírt, előkészítettem a másnapi ebédem, rendet raktam, végigcsináltam az egyik régi tornás gyakorlatsorunkat, és hamarosan már este is lett.Nagy pirospont magamnak. Nem mondom, hogy sok ilyen délutánra vágyom, de... azért nem volt olyan rossz, mint amilyenre számítottam.Éljen az átértelmezés.Gesztenyés csokitorta avokádóval

az eredeti recept Canelle et Vanille-é, egészségesítve :)10 dkg étcsoki (minél magasabb kakaótartalommal - nálam 80%)1 normál méretű avokádó5 dkg natúr gesztenyepüré2 tk vaníliapor vagy 1 rúd kikapart magjai3 tojás45 g kölesliszt35 g zabpehelylisztcsipetnyi só3dkg nyírfacukor2 dkg méz1 evőkanál zabpehelyAz avokádót szabadítsuk meg a magjától, héjától, majd pürésítsük.A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjékből verjünk kemény habot.Az étcsokit olvasszuk meg, majd gyengéden keverjük el benne először az avokádópürét, a
tojássárgákat a nyírfacukrot és a mézet. Vegyítsük össze a kétféle lisztet és a sót, majd a fehérjével felváltva óvatosan forgassuk bele a csokis masszába.Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18 cm-es kapcsos tortaformát, öntsük bele a tésztát, majd süssük kb. 20 percig. Attól függően változtassunk az időn, hogy mennyire szeretnénk ragacsosra.Gooey chocolate-chestnut cake with avocado10 dkg dark chocolate (mine was 80%)1 normal soft avocado5 dkg unsweetened chestnut pureeseeds of 1 vanilla or 1 tsp vanilla powder3 egg45 g millet flour35 g oat flourpinch of salt3 dkg xilit2 dkg honey1 tbsp oat-flakes Peel the avocado and mix until smooth.Whip the egg whites
until peaks start to form.Melt the chocolate (in microwawe) then stir with the avocado puree, the egg yolks, xilit and the honey.Mix the flours and salt in a bowl.Add the egg whites and the flour mix to the chocolate alternately.Preheat the oven to 175 C.Spread
a baking mold with butter then put into the dough and bake aprox. 20 minutes. It depends on
how gooey/soft would we like.
Enjoy with a scoop of ice-cream or cranberry apple sauce!