Kacsaszív és gomba avagy Szívesen nyeltem, mint...

  • 2021.05.11.
  • 6

Eme pompázatos mannát, valóban szívesen "nyeltem, mint kacsa a nokedlit".Ugyi bár én fogékony vagyok az ilyesmi ritkaságokra és amint ill. ahogy lehet beszerzem, hogy mielébb megkóstolhassam, aztán jöhet a húdeokos vélemény vagy a rákattanás 😜 általában ez utóbbi lesz.Kacsaszív - lényegében semmi különös csak a mérete, tehát könnyebb vele dolgozni, íze
olyan
mint bármi más szárnyasszívé pl. csirke, pulyka, liba, pelikán, griff (ha az egyáltalán madár).Most a világ legegyzserűbb módján kézítettem el, pörköltesen, gombával és nokedlivel.KACSA SZÍVE GOMBÁSANHozzávalók:1 kg kacsaszív25 dkg gomba10 dkg kenyérszalonna1 nagy fej vöröshagyma2-4 ger. fokhagyma2 db paprika1 db paradicsom1 ek. paradicsompüré1-2 db babérlevélfűszerpaprikamajoránnakakukkfűbors, sóA kacsaszívet szépen megtisztítjuk és hosszában négy részre vágjuk.A szalonnát, a papikát és a paradicsomot is kis kockákra vágjuk.A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk.Egy lábosban kipirítjuk a szalonna zsírját, a pörcöket kiszedjük/félretesszük (ha soknak találjuk a zsírját, vegyünk ki abból is) aztán üvegesre sütjük rajt a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a paradicsompürét, egy percig finoman pirítjuk, majd a paprikát és a paradicsomot is hozzáadjuk.Megsózzuk, megborsozzuk, kakukkfűvel, majoránnával és babérlevéllel ízesítjük, egyet rottyantjuk és az előkészített szívet is belekeverjük.Meghintjük egy kis fűszerpapirkával, elkeverjük és vízzel felöntögetve pörkölt módján készre/puhára főzzük, a főzés utolsó 20-25 percében megtisztított, felszeletet gombát adunk hozzá (ha a gomba apróbb akkor -mint én- gerezdekre is vághatjuk). Ugyi az ilyenféle nemes húsrészeknek vagy egy jellegzetes állaga, ezt vegyük figyelembe a puhulásakor – nálam, kb. egy órát főtt.Naná, hogy nokedlivel vagy tarhonyával tálaljuk. Pl. csirkeszívből is kézíthető
-de a csirkeszívet csak félbe vágjuk-és keverhatjük májával is.