Ökörfarokragu, vagyis Coda alla vaccinara

  • 2017.11.06.
  • 6

Sok-sok évvel ezelőtti római utunk alkalmával kóstoltam ezt a tradicionális római ételt, aminek ízét azóta sem felejtettem el. Ennek a raguszerű csodának, ami különlegességét összetevőinek köszönheti, az erős, de kissé édes-savanyúba hajló zamatnak mindenkit rabja lesz. A napokban végre gyönyörű, feldarabolt ökörfarokhoz jutottam, így tehát nem volt kérdés, mi készüljön belőle. Nagyon jól sikerült, aminek egyik titka, hogy nagyon lassan, több órán keresztül párolódik vajpuhára.
A belefőzött csokoládé nem vicc, nem szabad megijedni tőle, csodálatosan beleillik. Először én is tartottam tőle, de miután római ismerőseink megerősítetettek benne, bátran belevágtam. Amikor belekóstoltunk, mondhatni, megállt az idő...Hozzávalók 4-5 személyre:2 kg ökörfarok ( a hentessel feldaraboltatva)1 nagy fej hagyma2 db
sárgarépa5 szál halványító zeller2 gerezd fokhagyma3-4 db szekfűszeg 1 ek aprított petrezselyem10 dkg abált tokaszalonna (vagy, ami található a kamrában :-D2 dl száraz fehérbor80 dkg hámozott paradicsom (télen konzerv, vagy dobozos)2 tk sűrített paradicsom0,5 l zöldség alaplé2 ek
mazsola2 dkg lehetőleg jó minőségű, sötét csokoládé (minimum 70%-os), finomra reszelve2 ek fenyőmag (elmaradhat), zsiradék nélkül egy edényben megpirítvacsipet őrölt fahéj 4 ek olívaolaj (extra virgine)só, bors30 dkg rigatoni, vagy valami kedvünkre való csötésztaA hagymát, fokhagymát, répát, és zellert megpucoljuk és felaprítjuk. A szalonnát felkockázzuk.Az ökörfarok darabokat alaposan lemossuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk.Az olívaolajat egy nagy fazékban felforrósítjuk és a húsdarabokat közepes hőmérsékleten, adagonként megpirítjuk benne, majd külön edénybe szedjük.A szalonnát üvegesre sütjük a fazékban, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, répát, zellert (lehet beletenni a zöldjéből is), szekfűszeget és rövid ideig együtt pirítjuk. Megszórjuk a petrezselyemmel.Az ökörfarok darabokat is
beleadjuk, felöntjük a borral. A paradicsomot kis kockákra vágjuk és a szafthoz keverjük. A sűrített paradicsomot és az alaplevet is beleadjuk, sózzuk, borsozzuk.
Lefedve gyenge lángon 3-4 órát pároljuk, míg a hús olyan puha lesz, hogy szinte magától leválik a csontról.Időnként megkavarjuk és megnézzük, hogy elég folyadék van-e alatta. Szükség esetén további alaplével pótoljuk.Eközben a tésztát enyhén sós vízben al dente kifőzzük.A sütőt 100 fokra előmelegítjük és a főzés vége előtt kb. 10 perccel a
húsdarabokat egy külön, tűzálló tálra kiemeljük és a sütőben melegen tartjuk.A
mazsolát és a csokoládét a szószban összefőzzük. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk, fahéjjal megszórjuk.
A kifőtt tésztát néhány kanál szósszal összekeverjük, esetleg reszelhetünk rá kevéske Pecorino Romano-t (vagy más csípős, jól reszelhető sajtot).A szószt az ökörfarokra kanalazzuk, megszórjuk fenyőmaggal és a tésztával kínáljuk.