Igazi házi hamburger

  • 2014.08.17.
  • 1

Igazi és házi, igen. Lehetett volna a poszt címe az is, hogy "ha normális burgert akarsz enni menj haza!". Hiszen otthon lehet a legjobb, a saját ízlésünknek legmegfelelőbb hamburgert készíteni úgy, hogy alig kell vele valamit dolgozni. Imádom a hamburgert, de itthon -tisztelet a kivételnek- csupán néhány helyen kapható általam is ehető változat. A többi vagy műanyag, vagy köze sincs az igazi, klasszikus burgerhez. A legjobb negatív példa az egyik menő burgerlánc, ahol nemrég ettünk, aztán felváltva rohantunk a WC-re, mert annyira meghajtott. Hogy miért? Mert telekúrják telerakják mindenféle adalékokkal az egészet.
Ahhoz, hogy igazi házi burgert készítsünk elengedhetetlen a saját készítésű buci, húspogácsa (ami KIZÁRÓLAG marhahúsból készül, felejtsük el a többi szart!!!) és a szintén saját készítésű szósz. Nézzük ezt hogyan is lehet egyszerűen megvalósítani!

Igazi házi hamburger
Hozzávalók:4 db házilag készített hamburgerzsemle (én Limarától vettem a joghurtos hamburgerzsemle receptjét, ami igazi ász, azóta is csak ilyet készítek, persze az arányokon -saját ízlésemnek megfelelően- kicsit változtattam. A recept ITT OLVASHATÓ )60 dkg marhahús (én marha combot használtam, mivel hátszín SEM kapható Ajkán, nemhogy más...)1 dl natúr joghurt (a Penny Sissy natúr joghurtja isteni !)1 tojás2 db érett paradicsom (a házi a legjobb, én is azt használtam)2 fej vöröshagyma1 dl tejföl1 evőkanál skót magos mustár1 evőkanál majonéz1 evőkanál pirított vöröshagyma (az Ikeában kapható Rostad Lök néven olcsón)1 teáskanál normális (pl. Kozacska) mustárfél darab savanyú uborka1 teáskanál aprított kapribogyó2 gerezd zúzott fokhagyma1 kávéskanál fűszerpaprika (bogyiszlai, mi más?)5 dkg füstölt scamorza vagy más hasonló sajt8 szelet érlelt (mature) cheddar (itthon a Tescóban kapható a Cathedral mature cheddar, ez alapnak jó, a többit felejtsük el, hacsak nem hoztunk magunkkal Angliából másikat)fél csokor petrezselyemzöldBorsSóElkészítése:Készítsük el a bucikat Limara receptje alapján (a recept ITT olvasható). Miközben a zsemlék kelnek/készülnek,daráljuk le kétszer az egyik fej vöröshagymát a felcsíkozott marhahússal együtt.
Most jöhet a hamburger-pogácsa fűszerezése. Nem kell hozzá semmi más, mint só, bors és egyetlen tojás, hogy összefogja. Ellentétben a sertés és ki tudja milyen húsokkal készült húspogácsákkal itt a valódi HÚS ízének az érzése a lényeg.Gyúrjuk össze a masszát, majd hagyjuk kicsit pihenni, kb. 20 percet, míg rendesen összeáll.

Addig készítsük el a szószokat! Itt sem lesz nehéz dolgunk! A skót magos mustárt keverjük össze a tejföllel, majd tegyük félre, mert ezzel elkészültünk.Most jöhet a hamburgerszósz készítése, de itt sem kell paráznunk! Fogjuk a joghurtot, és öntsük egy tálba. Tegyük hozzá az összes szószos hozzávalót (zúzott fokhagymát, fűszerpaprikát, majonézt, aprított savanyú uborkát, mustárt, kapribogyót, aztán sózzuk, borsozzuk, 

majd mehet hozzá az aprított scamorza

és a friss petrezselyem is.

Keverjük alaposan át, és ezt is tegyük félre. Félre? Hát hol az a söröspohár, amit eddig szintén félretettünk??? Nosza, azt most vegyük elő és kortyoljunk bátran egy nagyot, mert már most megérdemeljük! Ráadásul most kell majd sütnünk a húspogácsát is, tehát akkor kortyoljunk újra egyet a nagy művelet előtt.
Fogjuk a húst és szedjük négy felé. Formázzunk belőlük pogácsa-formát, majd nagyon kevés hevített olajon-szinte csak ki kell vele kenni a serpenyőt- süssük őket át, oldalanként MAXIMUM 3  percig, hogy a közepük még rózsaszín maradjon. Ehhez a legjobb egy normális öntöttvas serpenyő, teflonnal nem lesz ilyen jó az eredmény.

Amikor a húsok egyik fele elkészült (azaz maximum 3 perc) és megfordítjuk, a sült felére (azaz a tetejére) tegyük rá az érlelt cheddart is. További 3 perc múlva vegyük le a húsokat a tűzről, mert elkészültünk! Most jöhet a félbevágott zsemle pirítása, ami 1-1 percet fog igénybe venni.Utána foghatjuk a zsemléket és készítsük el végre a hamburgerünket. Az alsó szeletre mehet az általunk készített hamburgerszósz, arra jön majd a cheddaros húspogácsa.

Tegyük erre a karikázott paradicsomot és a szintén karikázott másik fej vöröshagymát.

Szórjuk meg az egészet a pirított hagymával, és kenjük rá a skót magos mustáros tejfölt. A zsemle másik felére kenjünk gazdagon chilis ketchupot, és borítsuk rá a hamburgerre. Elkészültünk, most már csak enni kell az egészet. Ajánlott hozzá a kés és a villa, mert ez nem egykezes hamburger ;)Jó étvágyat!