Könnyű málna

  • 2018.11.12.
  • 1

Mint ahogy az a posztjaimból kiderült, az utóbbi időben nagy kedvenceim lettek a mousse torták. Szeretem őket, mert az ízük könnyed, a készítésük igazi kihívás és ízben teljesen más kategóriát képviselnek, mint a hagyományos torták. Szerintem nem túlzok, ha azt állítom ők a torták Maserati-i, de minimum Ferrari-i. Nem nagyon szoktam ilyen típusú bejegyzéseket közzétenni itt a blogon, mert nem szeretem mások receptjét sajátomként feltüntetni, de ezúttal kivételt teszek. Egyrészt azért, mert ez három recept általam összegyúrt verziója, a saját ízlésemre alakítva, másrészt pedig azért, mert az egyik legnépszerűbb posztom volt az instán.Málnás túrómousse tortaHozzávalók:a piskótához:100 g vaj100 g porcukor100 g tojás100 g liszt1/2 citrom reszelt héjaa túrómousse-hoz:175 g túró60 g porcukor100 ml tejszín1/2 citrom reszelt héja és leve4 g zselatina joghurtos málnához:115 g málnapüré115 g görög joghurt50 g cukor5 g zselatina tetejére:100 g málnapüré30 g cukor2 g zselatinA vajas piskótához a vajat a porcukorral habosra keverjük. A tojást villával összekeverjük és fokozatosan a vajas részhez adagoljuk. Ezzel is jól kikeverjük. Végül belereszeljük a citrom héját és a lisztet, amit spatulával dolgozunk bele. Sütőlapra két 18 cm átmérőnél kicsit nagyobb kört kenünk a tésztából és 180 C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Félretesszük hűlni. Ha kihűlt 18 cm-es kört szúrunk ki belőle. Az egyiket a tortakarika aljára tesszük.A túrós részhez a túrót áttörjük, a porcukor felével és a citrom héjával összekeverjük. A zselatint egy kevés hideg vízben megduzzasztjuk. A citrom levét a maradék cukorral felmelegítjük és feloldjuk benne a zselatint. Elkeverjük a túróval. Végül a tejszínt habbá verjük és óvatosan a túróhoz keverjük. Ráöntjük a piskótára és rátesszük a következő lapot.A joghurtos málnához a málnapürét felmelegítjük a cukorral.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk és a meleg málnában feloldjuk. Belekeverjük a joghurtot és a habbá vert tejszínt. Ezt öntjük a második lapra. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.A tetejére az eredeti tortának fehércsoki glaze-t tettem, de mivel nekem ez mindig van a fagyasztómban így pontos mennyiséget egy ekkora tortához nem tudok írni. Helyette nagyon jól passzol rá a málnazselé.A málnát a cukorral összemelegítjük és elkeverjük benne a megduzzasztott zselatint. Hűlni hagyjuk, majd a torta tetejére öntjük.

Címkék

Torta Málna Mousse