Zöld lencsesaláta édesburgonyával és dióval

  • 2017.03.07.
  • 4

Közel egyéves kimaradás után egy tökéletes vendégváró salátával nyitok újra, melyet akár néhány órával előre elkészíthetünk: zöld lencse kockára vágott karamellizált édesburgonyával, feta sajttal és pirított dióval. Hozzávalók (6 adaghoz):1 zacskó főtt zöld lencse1 nagy, vagy 2 közepes hámozott édesburgonya2 evőkanál olívaolaj1 teáskanál datolyaméz1/2 teáskanál durva csili120 gramm bolgár-, vagy feta sajt100 gramm dió10 koktélparadicsom, lehetőleg Tamar típusú (nem kötelező)10 bazsalikomlevél, vagy rukkola (nem kötelező)sóA mártáshoz:3 evőkanál citromlé, vagy ecet1 teáskanál datolyaméz, vagy juharszirup, vagy méz,
2 evőkanál olívaolaj1 teáskanál sóElkészítés:Az édesburgonyát kockákra vágjuk, olívaolajon addig sütjük, míg aranyló nem lesz. Körülbelül 5 perc után datolyamézet csepegtetünk rá, és megszórjuk csilivel és sóval. Kitesszük egy tálra.Ugyanabban a serpenyőben megpirítjuk a diót, amíg el nem terjed az őrjítően finom illata, és kissé aranylóvá válik. Lehűtjük és durvára aprítjuk.A főtt lencséről lecsepegtetjük a folyadékot, majd egy tálba tesszük.A paradicsomot félbevágjuk.A mártáshoz valókat alaposan összekeverjük egy edényben.Az édesburgonyát és a lencsét egy tálba helyezzük, és rászitáljuk a mártást. Jól összekeverjük.Megszórjuk dióval, feta sajtot morzsolunk rá, végül bazsalikomlevéllel vagy rukkolával tálaljuk.