Tönkölykenyér meg a kistestvére

  • 2012.04.16.
  • 2

 Már kelt a tönkölybúzalisztből készült kenyér mikor Gáborom hazaért. Olyan éhes volt, hogy nem bírta kivárni, hogy a tészta teljesen megkeljen, ezért egy kis adagot kivettem, egy kis formában kisütöttem, hogy nehogy éhen haljon! Ez lett a tönkölykenyér kistestvére! :)  Tönkölykenyér Hozzávalók: 50 dkg tönkölybúzaliszt 1 porélesztő 1 ek só 3 dl víz Elkészítés:  A lisztet, a sót és a porélesztőt egy nagy tálba öntöm, és kézzel jól elkeverem.  A vizet fokozatosan adagolom a keverékhez, és jól összedolgozom a tésztát. (Nem kell dagasztani, mert a nélkül is finom lesz. De ha valaki ráér és egy kicsit edzeni akar, akkor hajrá!)  A tésztát a tálba hagyom konyharuhával letakarva 2 órát kelni. Miután megkelt a sütőt 230 fokra előmelegítettem légkeveréssel.  Ha szeretnénk kistesót, akkor a tészta kb. 1/6 részét ki kell venni, egy picit megformázni és egy kicsi kivajazott, kilisztezett jénaiba tenni.  A maradék tésztát is megformázom és egy nagyobb jénaiba teszem. Mindkettő tetejét éles késsel két helyen bevágom.  A kistesót 20 percig fedővel, 5 percig fedő nélkül, a nagyot pedig 35 percig fedővel, majd fedő nélkül még 5 percig sütöm.