NAGYMAMA MAZSOLÁS KUGLÓFJA - avagy a "Dobostorta" kuglóf

  • 2013.04.14.
  • 8

A varázslat, ami elhozza számunkra a múltat a jelenbe, miként sok-sok vaj, még több mazsola kerül a búbos, barázdás, bódítóan kellemes illatú, könnyed, puha süteménybe, porcukorral meghintve. ...és hogy miért "dobostorta" kuglóf? Sülés közben a töltelékben lévő cukor karamellizálódik, kifolyik, ezáltal a külsejét bevonja egy, a dobostortáéhoz hasonló ropogós réteggel, miközben belül finom puha marad. A férjem imádja a kuglófot, de inkább csak azokat, melyek élesztővel készülnek (tulajdonképpen a kisfiam és én is azokat szeretjük) - a sütőporos változatot kevésbé, mert azok picit szárazabbak. Bár kétségkívül a sütőporosak sokkal hamarabb elkészülnek, ezért az idő hiánya miatt néha olyan is készül ám a konyhámban. :) Most viszont - Milán és Gábor kedvében járva :)) - élesztős kuglófot sütöttem egy igazi Nagyi recept alapján.Hozzávalók a tésztához: (22 cm átmérőjű kuglóf formához)- 50 dkg liszt- 2 dkg élesztő- 5 dkg kristálycukor- 6 dkg puha vaj- 2 tojássárgája- kb. 2 dl langyos tej- 1 csipet só+ 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor-
1-2 evőkanál tejA töltelékhez:- 5 dkg mazsola- 15 dkg porcukor- 10 dkg vaj+ a mazsola áztatásához 1 evőkanál tejA képen látható szép Vanília Kerámia csészéhez tartozó termékeket megnézhetiteka Rusztik Home oldalán: www.rusztikhome.hu

Címkék

Kuglóf