Rozsos zsemle

  • 2013.03.25.
  • 6

Frissítettem ezt a bejegyzést, mert a sütési folyamaton változtattam. Az alapanyagok ugyanazok. :)Hozzávalók 10-12 db-hoz:35 dkg. BL. 80-as liszt (Váci)15 dkg. teljes kiőrlésű rozsliszt (VitaMill)20 dkg. kovász2 dkg. só1.5 dkg. élesztő1 dkg. méz2 dkg. vaj2 dl. hideg víz1 dl.

""""
tejcsipetnyi aszkorbinsav
Elkészítés:A hozzávalókat egy tálba mérem, kézzel alaposan összegyúrom (nem szoktam előtte felfuttatni az élesztőt, csak úgy hozzámorzsolom a liszthez.)Letakarva 15-20 percig kelesztem, átgyúrom, majd újrakelesztem. Újabb 15-20 perc múlva megmérem, 10-12 db. egyenlő súlyú részre vágom, zsemlékké formázom. Hagyom, hogy szép nagyra keljenek (hőmérséklettől függően 20, de akár 40 perc is lehet), közben előmelegítem a sütőt 200 C°-ra.A zsemlék köré hideg vízzel spriccelek, lefedem (fóliával, vagy egy másik tepsivel) majd mehet a forró sütőbe. 10 perc után 180 C°-ra csökkentem a hőmérsékletet és további 10 percig sütöm, ekkor leveszem a fóliát és hagyom, hogy szépen megpiruljon a teteje is. Amint kivettem a sütőből, hideg vízzel átkenem és rácsra téve hagyom, hogy kihűljenek.Formázás után közvetlenül...... és már megkelve