Házi fehér kenyér

  • 2013.03.24.
  • 4

Mostanában egyre rosszabb és rosszabb minőségű kenyereket sikerült vennem, pedig a lakásunk 100 méteres körzetében van egy nagy pékség és egy szupermarket is... :(((
A bolti kenyerek íztelenek vagy egyenesen kellemetlen, furcsa ízűek lettek, keletlenek, sűrűek vagy éppen ellenkezőleg: túlkeltek és több bennük a luk, mint a tészta. Ezen kívül morzsálódnak, néha elválik a héjuk a belétől, ezért képtelenség szeletelni (előfordult, hogy szégyelltem magam a gyerekek előtt, hogy nem tudok nekik egy normális szelet kenyeret megvajazni, mert szó szerint szanaszéjjel hullott a kés alatt a kenyér. Továbbá égettek vagy sületlenek, másnapra kiszáradnak és még sorolhatnám hosszasan, miközben az áruk már arcátlanság (O. Viktor után szabadon :P) a minőség -hiányának- tükrében.
Két hete aztán betelt a pohár és kimondtam, hogy ebből ELÉG! Csak képes vagyok ezeknél sokkal jobbat készíteni és nem fogom a családomat ilyen borzalmakkal etetni! Alaposan körbejártam a kérdést, és minden különösebb erőfeszítés nélkül, elsőre sikerült a boltinál jobb kenyeret sütnöm, másnap pedig már zsemle is készült, az is jó lett. Azóta nem vettünk egyiket sem, és ha csak vis major nem adódik, nem is fogunk.Köszönetet mondok Limarának a péksuliért, ahonnan megtanultam a kenyérkészítés fortélyait, főleg az öregtésztáért vagyok hálás.Az én öreg-tésztám így alakult:50 dkg. BL. 80-as liszt3 dl. hideg víz1 dkg. élesztő1 dkg. mézSimán csak kézzel összegyúrtam és éjszakára letakarva kint hagytam a konyhaasztalon. Másnap délelőtt már használtam belőle, a maradékot beraktam a hűtőbe és legközelebb hidegen raktam a liszthez, nem hagytam, hogy felmelegedjen szobahőmérsékletre, így is tökéletesen "működött".Én kézzel dagasztok, nincs gépem és nem is áll szándékomban venni, hiszen pár perc alatt el lehet készíteni a kenyértésztát. Számomra nem jelent nagy fáradtságot, hiszen a munkahelyemen hetente többször is kézzel dagasztok be 5-6 kg. kelt tésztát egyszerre.A fehér kenyér hozzávalói nálam:50 dkg. BL. 80-as liszt20 dkg. öreg-tészta1.5 dkg. élesztő 2 dkg. só1 dkg. méz2 dkg. vaj3 dl. vízpici aszkorbinsavElkészítése:
Limara péksége.Megjegyzés: én egy magas falú tepsiben sütöm a kenyeret, nem jénaiban. (Sajnos nincs ekkora jénaim.) A sütőt előmelegítem 220 C°-ra, a kenyeret sütés előtt átkenem vizes ecsettel, majd a tepsit szorosan letakarom alufóliával, de úgy, hogy hagyok helyet a kenyérnek, hogy felfelé terjedhessen (ezzel helyettesítem a jénai tetejét). 15 perc sütés után a hőmérsékletet kb. 190 C°-ra csökkentem és még 30-35 percig sütöm. Az utolsó 10 percben leveszem az alufóliát, így szépen megpirul a teteje is. Amint kiveszem a sütőből, ismét átkenem vizes ecsettel, majd rácsra téve hagyom kihűlni.