Franciakenyér 1.

  • 2014.04.04.
  • 3

Megsütöttem életem első kenyerét!:-)A Szüleim már vagy 10 éve vettek egy kenyérsütő gépet, amit egy ideig lelkesen használtak is, de aztán feledésbe merült. Aztán a Férjem vetette fel, hogy milyen romantikus reggel a frissen sült kenyér illatára ébredni - kérjük hát kölcsön a kütyüt és sütögessünk. Mivel az első próbálkozások sikeresek voltak, én is elkezdtem nézegetni a reciket... Persze rögtön kísérletezéssel indítottam.Figyelem, nem diétás recept következik; sajnos a kelesztés miatt van a tésztában cukor! De úgy gondolom, hogy egy fél, illatos, ropogós szelet reggel vagy edzés után még belefér!A leírást a sütőhöz mellékelt füzetkében találtam, a megadott mennyiségek a nagy méretű (680 g) kenyérhez kellenek. Aki kisebbel szeretne indítani, leírom a kiskenyérhez (454 g) szükséges arányokat is.Hozzávalók:- 250 ml víz / kis adag: ennek ¾-e- 18 g sovány tejpor (kcal: 67, p.: 6 g, ch.: 9 g) / kis adag: ennek ½-¼-e- 14 g kristálycukor
(kcal: 55, p.: 0 g, ch.: 14 g)
/ kis adag: ennek ¾-e- 14 g só / kis adag: ennek ¾-e- 12 g napraforgóolaj: szerintem működne kókuszzsírral is...
(kcal: 108, p.: 0 g, ch.: 0 g)
/ kis adag: ugyanennyi- az eredeti reci fehér kenyérlisztet ajánl, itt kotortam bele a leírásba / kis adag: ennek 2/3-a-- 1 rész, azaz 130 g sima fehér búzaliszt (kcal: 440, p.: 13 g, ch.: 92 g)-- 2 rész, azaz 276 g teljes kiőrlésű, fehér búzaliszt (bio, Naturpur) (kcal: 958, p.: 39 g, ch.: 184 g)- 1 teáskanál száraz porélesztő / kis adag: ugyanennyiElkészítés:- A hozzávalókat a leírás sorrendjében a gépbe teszem, és 2-es (francia) programon sütve laza 3 óra 50 perc múlva kész a finom, ropogós kenyérkénk! A méret nagy, a szín közepes.- Ha kis adagot készítünk, akkor is a nagy kenyérnyi nagyságot kell kiválasztanunk a menüben!1 adag: 680 gTápanyagtartalom:teljes adagra (11 szelet): kcal: 1628 / p.: 58 g / ch.: 299 g
→ 1 szelet: kcal: 148 / p.: 5 g / ch.: 27 g