Csirás galuska-nyögő-sztrapacska.

  • 2013.09.18.
  • 8

Sok ételnek van több neve.
A sztrapacska a népies nyögő, csirás galuska
szlovák elnevezése .
Egy igazi őszi étel.
Mikor már jó
öreg a krumpli és lehet belőle reszelni.A mezőről késő délután haza érő falusi ember gyakori vacsorája volt.
Amíg
a víz forrt, meghámozta, reszelte a család és már
kész is volt.Falun mindig volt túró, de csak
úgy
paprikás hagymás mangalica zsírral is nagyon finom.
Egy kis szalonna tepertő még
ízletesebbé
teszi.Édesanyám a maradékot egy kis vaslábasban pirosra tudta megpirítani.Ott volt a sütőn, hogy el ne hűljön.Megérkeztünk a drága
húgommal
, ő
nekiállt
enni a benne lévő kanállal.
Tudtam, ha én elmegyek a konyhaszekrényig kanálért, nemigen marad már nekem.
Ezért kézzel
nyúltam
a részemért.
Jogosan aggódtam, mert csak kétszer tudtam kiszedni keveset.Az üres lábas fölött megkérdeztük, ugye Anyu vacsorázott már?A határozatlan igenből sejtettük, ez lett volna a vacsorája, a hagymás nyögő.
Utólag el is mondta, hogy
pirítós
kenyeret vacsorázott, mikor eljöttünk.Most szívesen oda adnám a részemet a húgomnak, csak lenne
még köztünk!!!Még mindig nagyon fáj a hiánya.De az élet megy tovább.Ma nálam is nyögő készült.
2 db burgonyát a gépi késes darabolóval jól felaprítottam.1 tojás és annyi liszt került bele, hogy galuskát szaggathassak.Sütöttem hozzá szalonnát és sonkát.
Párolt káposztám volt lefagyasztva, azt is tettem hozzá.Eszembe jutott, hogy egy alkalommal a nagylány unokámmal a maradék gomba pörkölttel ettük.Neki azóta így ízlik.
Volt is szép grill gombám 5 db.Pörköltnek lesütöttem.Még egy kis füstölt gomolya sajtot is raktam mellé.Ennyi fajta rátéttel ettem.Nagyon laktató étel.A menta teám, a ma készült birsalma lével
ízesítve,
igen csak fogyott utána.

LoveMyProfile.com <3 Profile Counters