Birsalma sajt.

  • 2013.09.28.
  • 3

Az igazság az, hogy nálam még csak a birskörte érett meg.
A birsalma még nem.Ez most a körtéből készült, a
színe
is egész más, mint az almából
készültnek.
Ez vörösebb
színű
Az almából készült sárgásabb.Előző években is próbálkoztam, nem igazán sikerült. nem lett kocsonyás.Most a befőző automatám lékészítőjébe raktam.
Egy dörzsis szivaccsal minden gyümölcsöt átsikáltam.Daraboltam és ment a lékészítő kosarába.Lett 2.5 liter birslevem.A vissza maradt gyümölcshúst egy ki ecetezett lábasba a sütőbe raktam 2 órára.Majd paradicsom darálón át passzíroztam.A
masszát
lemértem.Ahány kg , annyiszor 80 dkg cukor kerül bele.
Ezután a tűzhelyen már csak keveset kellett kevergetnem. Szinte csak össze forraltam, hogy a cukor jól elolvadjon.Kicsit hagytam
kihűlni, és formáztam.
Van egy kekszformázó készletem ezekkel is készültek kisebb adagok.
Sütőpapírra
, fém tálcára raktam.
A többi egy folpakkal kibélelt őzgerinc formába került.Egy éjszaka így szikkadtak.Másnap a légkeverés 50C°-on 1 órát szárítottam.
Szellős helyen voltak pár napig.
Majd
sütőpapírba
csomagolva, fém dobozokba kerülnek.Már ami megmarad.
Ugyanis már ajándékoztam el belőle.A befőző automata lékészítője, most is nagy segítséget jelentett.Ebbe a kosárba kerül a feldarabolt a gyümölcs .Ebben a kúpos részben gyülemlik össze a gyümölcslé, ami egy leeresztő csapon üvegekbe tölthető.
Akár cukor nélkül is készülhet ivólé.
Nálam

Címkék

Befőzés