Sült oldalas

  • 2013.04.10.
  • 9

A sült oldalassal köttetett barátságom a hősidőkig nyúlik vissza. Emlékszem, hogy már óvodás fejjel is jóleső cuppantásokkal kísérve tömtem magamba ezt az étket. Van, ami nem változik, így a sült húsok azóta is közeli ismerősei a családunknak. Az oldalasban az a jó, hogy a munka nagy részét a sütő végzi helyettünk, nekünk annyi csupán a feladatunk, hogy élvezzük azt az ízt, azt az illatot, amely ennek az ételnek a sajátja.

Hozzávalók:
-1,5 kg oldalas
-10 gerezd fokhagyma
-Sütéshez zsír és víz
Köretként hagymás tört burgonyát készítettem, amihez ezekre az alapanyagokra lesz szükség:
-1 kg burgonya
-1 nagy fej vöröshagyma
-Zsír
Só, bors, illetve őrölt kömény segítségével készítsünk egy egyszerű fűszerkeveréket, és dörzsöljük be vele a feldarabolt oldalast. A sütőalkalmatosságunkba pöttyintsünk 3-4 evőkanál zsírt, tegyük bele szép sorjában a befűszerezett oldalasokat, és a hús alá öntsünk 2 dl vizet.
A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg, majd -kissé feldarabolva, vagy akár egészben hagyva- szórjuk rá a husikra. Lefedve tegyük be a sütőbe, és közepes lángon kb. 2 órán át süssük. A legvégén vegyük le a fedőt, és így pirítsuk tovább pár percig.
Köretként hagymás tört burgonyát tálaltam, de szervírozhatjuk ezt az ételt krumplipürével, sült burgonyával, párolt rizzsel, vagy épp párolt káposztával is! Ha a hagymás burgonya mellett döntünk, akkor így is elkészíthetjük:
A krumplikat hámozzuk meg, és öblítsük át alaposan. Vágjuk őket kockára, és sós vízben főzzük puhára. A leszűrést követően törjük össze a burgonyát. A vöröshagymát tisztítsuk meg, daraboljuk fel apróra, majd zsiradékon dinszteljük meg szép aranysárgára. A hagymát keverjük hozzá az áttört krumplihoz, ízesítsük sóval, borssal, és már el is készültünk. A köretünket pár percre sütőbe téve kicsit meg is piríthatjuk, ha úgy tartja kedvünk.
A sült oldalas azon melegében, de akár hidegen is isteni csemege. Ha nem kívánjuk hozzá a krumplit, akkor együk finom puha kenyérrel, amelyet kicsit tunkoljuk bele a sült zsírjába, „desszertként” pedig ropogtassunk hozzá valami savanyúságot! Mennyei élvezet!
Jó étvágyat kívánok hozzá!