Vaníliás labdák

  • 2021.10.15.
  • 4

A hideg őszi napok, mint mindig, most is arra sarkalltak - egy kis meleg reményében -, hogy begyújtsam a sütőt. Így most egy finom vajas kelt tésztát készítettem, és a képviselő fánkom mennyei vaníliakrémjével töltöttem.Hozzávalók 25-30 db-hoz:500 g finomliszt50 g puha vaj70 g cukor30 g friss élesztő2 db tojássárgája300 ml (3 dl) tej
Elkészítés:A lisztet beleszitáljuk a dagasztó tálba vagy a kenyérsütő üstjébe.Hozzáöntjük a langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt, a puha vajat és a tojásokat. Lágy tésztát dagasztunk majd duplájára kelesztjük.Ezután átgyúrjuk, és kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk. Közepes méretű pogácsa szaggatóval szaggatjuk.Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk szellősen, mert még kelni fog. Tojássárgával átkenjük a tetejüket.Előmelegítjük a sütőt, így közben még lesz ideje kelni a tésztáknak. Villanysütőben légkeverésen 160 fokon, vagy alsó-felső sütésen 180 fokon arany színűre sütjük.Vaníliás krém:2 csomag főzős vaníliapuding100 g kristálycukor500 ml (5 dl) tej4 tojás50 g porcukor
Töltelékek elkészítése:A tojások fehérjét az 50 g porcukorral kemény habbá verjük.A pudingport a tojások sárgájával, a 100 g kristálycukorral és egy kicsi tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet hozzáadva sűrű krémet főzünk.Még melegen összekeverjük a keményre vert tojásfehérjékkel.Amikor a tészták kihűltek, habzsákba töltjük a krémet, a labdácskák tetejét levágjuk, majd ezeket félbe vágjuk. A krémet rányomjuk az alsó részre, majd a két fél tésztát két oldalról a krémre nyomjuk és a köztük lévő résbe még egy csík krémet nyomunk. Porcukorral megszórjuk.Én még karamell szószt is készítettem hozzá és fogyasztáskor azzal locsoltuk meg a tetejét.
A tésztát a Panasonic SD-YR2550 típusú kenyérsütő gépben dagasztottam.
Jó étvágyat!