Pénztárca barát paleo kenyér

  • 2015.04.16.
  • 4

Ez a kenyér csupán a véletlen műve. Egyik este a pörkölt mellé nokedlit szerettem volna készíteni, megkértem Őt, hogy az alapanyagokat mérje össze nekem egy  tálba, amíg edzésen vagyok, hogy már csak be kelljen keverni, lelkére kötve, hogy mindenképp finom szezámliszt kell bele! – Aki gyakorló paleó-s,  az tudja mekkora különbség van a Paleo Centrum által forgalmazott szezámliszt, és mondjuk a Nature Coocta által eladásra szánt szezámliszt között. Míg az első kiváló, kenyerekbe, kiflikbe, zsömikbe, vagy prézli helyett a bundázott ételekhez, addig a másik a sütik alapanyaga, illetve nálunk ebből készül a pizza tészta és a nokedli is.A fentieket azért írtam le, hogy átérezzétek milyen dühös lettem, mikor a tojásokat is hozzáadva megláttam, hogy a tápiókával gondosan letakart liszt, bizony nem az amire számítottam. Emlékeim mélyéről nyomban felrémlett a borzalmas, PC-s szezámból készült nokedli íze, ami inkább való a kukába, mint a bendőbe. Így az már biztos volt, hogy ebből nem fogok tésztát készíteni, viszont az is tudtam, hogy a kb. 1000 Ft-nyi alapanyagot sem fogom kidobni. Addig-addig pörgettem az agyam, hogy végül körvonalazódott egy kenyér receptje, hozzácsapva egy kis őrölt lenmagot, útifűmaghéj lisztet, fűszereket, meg persze vizet kenyér és zsömle formájában bedugtam a forró sütőbe.A végeredmény engem lepett meg a legjobban. Egy isteni finom, pihe-puha, ruganyos kenyérke lett, ami nagyon hajaz a vincellér kenyér néven futó, hagyományos kenyérre. És még pénztárcabarát is, mert kimaradt belőle a viszonylag drága mandula és útifűből is kevesebb kell bele! Hozzávalók 1 db 30-35 dkg-os kenyérhez:7 dkg  lenmag6 dkg szezámmagliszt6 dkg tápióka liszt1 tk útifű maghéj liszt1 ek disznózsír /kókuszolaj1 db tojás, elhagyható, de akkor + egy tk.  útifű maghéj liszt kell bele1/2 tk szódabikarbónakb. 1 tk ecetsó, fűszerekvíz amennyit felvesz, nedves kézzel jól formázhatónak, de picit ragacsosnak kell maradnia.A liszteket a fűszerekkel egy tálba mérjük, a szódabikarbónát vízzel felengedjük majd a tál fölött hozzáadjuk az ecetet, a felfutott vizet hozzáöntjük a lisztekhez, végül hozzáadjuk a felvert tojás és a zsiradékot, kézzel simára dolgozzuk. Hagyjuk állni, hogy az útifű megszívhassa magát, majd nedves kézzel veknit, vagy cipót formázunk belőle, forró sütőben 200°C alsó-felső sütés funkción 50 perc alatt készre sütjük.Jó sütögetést!