Szumákkal sült bárányhús krémes humusszal

  • 2018.06.27.
  • 8

A sötétvörös szumák a cserzőszömörce szárított és őrölt formája, fanyar íze miatt a citrom előtti időkben savanyításra használták. Ez a fűszer a közel-keleti konyha meghatározó alapanyaga, Magyarországra is minden bizonnyal a török kereskedők révén került. Ázsia Boltból, Culinarisból, török delikáteszből könnyen beszerezhető, nem drága fűszer. Magát a bárányhúst is török boltból érdemes beszerezni, a Népszínház utcai Troya Törtök boltban nagy hentes pultban árulják a friss bárányhúst.
Humuszt már vagy 8 éve csak otthon készítem, egyszerűen nem érdemes boltban venni, sokkal egyszerűbb és olcsóbb otthon elkészíteni. Én kifejezetten érzékeny vagyok a keserű ízre, így az én humuszomnak több titka van, szerintem ezeket érdemes betartani az igazán krémes és kesernyésmentes házi humuszhoz:
igen, a hagyományos humuszban nincsen fokhagyma, de hát egyszerűen csak sokkal jobb, ha van benne
az olajat folyamatosan és lassan kell hozzá adagolni a turmixolás során
a csicseriborsó főzőlevéből (vagy a konzerv csicseri levéből) is hozzá kell adni egy keveset
érdemes a tahini szósszal csínyán bánni és egy púpos teáskanálnál nem adni többet hozzá
érdemes az olívaolajat és a napraforgóolajat fele-fele arányban használni hozzá
Ez a bárányhús recept a csodálatos Maureen Abood még csodálatosabb "Rose Water & Orange Blossoms" című könyvében található recept egy módosított változata. Az eredeti receptben nem raguként főzi meg a bárányhúst, hanem serpenyőben süti, de az én tapasztalatom szerint így kissé rágós marad a hús. Ezért az alábbi receptben 2 órán keresztül főzöm a húst a fűszeres, boros páclevében, majd ha már omlósra puhult, akkor grillezem csak meg.   
Ezt a fogást önmagában, egy kis pitával, zöldsalátával főételként érdemes tálalni, laktató (és nészerű :) ) fogás!

 
Hozzávalók (4-5 főre)
A humusz:
1 konzerv csicseriborsó (400gr) 
1 gerezd fokhagyma felaprítva
1 púpozott teáskanál tahini (szezámpaszta)
1/2-1 citrom leve
1/2 teáskanál só
2 ek olívaolaj
2 ek napraforgóolaj 
1/2-1 dl leve a konzerv csicseriborsónak
A bárány:
450gr bárányhús kocka
2 gerezd fokhagyma felaprítva
1 teáskanál só
2 evőkanál szumák + 1 evőkanál szumák tálaláshoz
fél teáskanál fahéj
2 evőkanál olívaolaj
fél liter száraz fehérbor
Az a tapasztalatom, hogy a humuszhot kivételesen jobb konzervet használni, mert sokkal simábbra lehet pürésíteni. A konzervet lecsöpögtetjük, de megtartjuk a levét. Turmixgépbe tesszük a fokhagymával, tehinivel, citromlével és sóval majd elindítjuk a gépet, és a felső adagolón keresztül folyamatosan csurgatjuk hozzá az olajat és a csicseri levét. Folyamatosan kóstolni érdemes, hogy állagra, ízre megfelelő-e. Előre elkészíthető, 2-3 napig eláll a hűtőben.
A húst összekevrjük a többi hozzávalóval és egy éjszkára (de legalább 2 órára) állni hagyjuk a hűtőben. Főzéshez egy nagy lábosba öntjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje. 2 órán keresztül főzzük alacsony lángon, fél időben levesszük a fedőt róla. Ha megpuhult egy szűrőkanállal kivesszük a húst és grill serpenyőben megpirítjuk. Humuszon, szumákkal megszórva tálaljuk.