Zabmorzsás őszibarackos tarte

  • 2021.09.11.
  • 8




Leszámítva Anya névnapját, idén nyáron nemigen használtam a sütőt sütisütésre. Most azonban, hogy beköszöntött a szeptember, ideje volt elővenni a sütőformát. Első körben az idei meggytermésből készítettem el ezt a tortát, és miután óriási sikert aratott, másodjára már a szomszéd Józsi bácsi termesztette őszibarack adományt használtam fel hozzá – amolyan igazi, fehér húsú, édes, őszi őszibarackot. :) A krémes puding a ropogós morzsával együtt imádni való. Mindkét gyümölcsből nyerő, bár nálam egy hangyányival mégis a meggyes változat győzött. :D

Hozzávalók 24 cm-es tortához:a tésztához:10 dkg félfogós búzaliszt vagy omlós tészta süteményliszt10 dkg zabpehelyliszt8 dkg finomítatlan nádcukor10 dkg vaj1 bio narancs reszelt héjaegy csipet só1 tojása töltelékhez:75 dkg őszibarack (fehér húsú; magozott mennyiség)3 dkg cukor1 csapott tk. őrölt gyömbér1 lime vagy citrom leve5 dkg étkezési kukoricakeményítő5 ek. kókusztejszín1 csapott ek. zsemlemorzsaa morzsához:5 dkg zabliszt5 dkg zabpehely5 dkg mandulapehely, aprítva7 dkg finomítatlan nádcukor1 cs. Bourbon vaníliás cukor1 mk. őrölt gyömbér elkészítés:A barackokat héjastól tálba tesszük, leforrázzuk annyi vízzel, hogy a gyümölcsöt teljesen ellepje, és 1-2 percig állni hagyjuk. Ezután lehúzzuk a héjukat, a gyümölcshúst levágjuk a magról, majd a cukorral és a citromhéjjal együtt lábasba tesszük.A keményítőt csomómentesre keverjük a kókusztejszínnel, a citromlével, a gyümölcshöz adjuk, és kis lángon, kevergetve, sűrű pudingot főzünk belőle. Őrölt gyömbérrel ízesítjük és hagyjuk teljesen kihűlni.A tésztához a kétféle lisztet elvegyítjük a cukorral, a sóval, a reszelt narancshéjjal, morzsalékosra dolgozzuk a kis kockákra vágott, hideg vajjal, és a tojással összeállítjuk a tésztát. Ujjnyi vastag, kerek lapra lapogatjuk, és folpackba csomagolva, negyedórára hűtőbe tesszük.A tésztalapot lisztezett munkalapon 26-27 cm átmérőjűre nyújtjuk, és kibéleljük vele a sütőformát. Villával több helyen megszurkáljuk, és nejlonzacskóba húzva, 30 percre visszatesszük a hűtőbe.A zabmorzsához a hozzávalókat összemorzsoljuk, és azt is hűtőbe tesszük.A zsemlemorzsát egyenletesen a tésztakosárba szórjuk, elsimítjuk benne a barackpudingot, és egyenletesen rászórjuk a zabos-mandulás morzsát.Előmelegített sütőben megsütjük, majd tortarácsra téve hagyjuk kihűlni. Felszeletelve tálaljuk.sütési hőfok: 180°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 40 perc


p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }