Fafülgomba, csirke, bambuszrügy kínai módra

  • 2021.11.17.
  • 2


Hozzávalók 4 személyre:25 g szárított fafülgomba2 sárgarépa1 csirkemell2 kanál étkezési keményítőbambuszrügy konzervből (1-2 marék)vízigesztenye (7-9 darab, konzerv, elhagyható)a fenti kettő helyett lehet használni csak uborkát, úgy is finomsóborsnapraforgó vagy repceolaj
3 cikk fokhagymaszójaszószchilipehely1 kiskanál cukor1 kiskanál
rizsecet1-2 kiskanál szezámmag olaj1. A szárított gombát hideg vízbe áztatjuk. Egy óra alatt sokszorsára duzzad, leszűrjük. Természetesen használhatunk friss fafül (júdásfüle gomba, auricularia auricula judae) gombát is.2. A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd meghempergetjük 1 kanál étkezési keményítőben. Fél óra múlva bő, forró olajban ropogósra sütjük.3. A fokhagymát összezúzzuk, majd 1-2 kanál olajban magas falú serpenyőben (wokban) megfuttatjuk. Rádobjuk a gyufaszálra vágott sárgarépát, a fafülgombát és élénk tűzön, folytonosan kevergetve pirítjuk. Apránként hozzáadjuk a csirkefalatokat, a bambuszrügyet, a felvágott vízigesztenyét, a csíkokra vágott uborkát, aminek eltávolítottuk a magját, majd
kevéske vízzel mindig feltöltögetve, folyton kevergetve pároljuk. Szójaszósszal, chilipehellyel, pici rizsecettel, cukorral ízesítjük.4. Elhabarunk 1 kanál étkezési keménytőt kevés hideg vízben, ráöntjük a már megpárolt, de még mindig picit ress ételre, Pár percig forraljuk, ha nagyon elfővi a levét kevés forró vízzel felönthetjük. Végezetül meglocsoljuk szezámmag olajjal.Főtt rizzsel vagy rizstésztával tálalhatjuk.Urechi de lemn si pui in stil chinezescIngrediente:25 g urechi de lemn uscate (sau 300 g proaspete)1 piept de pui dezosat2 linguri de amidonulei de floarea soarelui sau rapita2 buc morcovimuguri de bambus din conserva
castane de apa din conserva 7-9 buc (putem omite)1 buc castravete
3 catei de usturoisos de soia1 lingurita de zaharsare, piper, chili1 lingurita de otet de orez (sau de care avem)1 lingura de ulei de susan1. Hidratam ciupercile in apa rece macar 1 ora, dupa care strecuram2. Taiem in bucati mici pieptul de pui, condimentam cu sare si piper, pudram cu 1 lingura de amidon, lasam sa stea 15 minute, dupa care prajim in ulei abundent.
3. Incalzim intr-o tigaie cu perete inalt (wok) 1 lingura de ulei, adaugam usturoiul pisat, lasam pe foc cateva minute, amestecand continuu, sa nu se arda. Taiem morcovii fasii de dimensiunea chibritului, aruncam peste usturoi,
adaugam treptat ciupercile, carnea fripta, mugurii de bambus, castanele de apa (putem omite) si castravetele taiat fasii din care anterior am eliminat samburii. Condimentam intre timp cu sos de soia, zahar, otet de orez, chili, sare si piper dupa gust.
Stropim cu un pic de apa, amestecam continuu, pana totul e gata, dar nu se fierbe terci. Dizolvam 1 lingura de amidon in apa rece, adaugam la mancare si fierbem cateva minute. Daca sosul se ingrasa prea tare mai completam cu apa. La final stropim cu ulei de susan.Servim cu orez fiert sau taietei de orez.