Brokkolis pesto tésztával

  • 2022.01.04.
  • 2

Hozzávalók6 ek olívaolaj1 nagy fej fehér hagyma4 gerezd fokhagyma40 dkg brokkoli1 dl víz (tésztafőzővíz)50 g fenyőmag (pirított)2 ek élesztőpehely1 csokor petrezselyem1 csokor bazsalikomsó ízlés szerintfekete bors ízlés szerint40 dkg spagetti tészta (durum spagetti)1 fél citromból nyert citromléElkészítésA durum spagettitésztát sós vízben al dentére főzzük. A főzővízből félreteszünk egy decit, majd leszűrjük a tésztát.Az olívaolaj harmadán üvegesre pároljuk az aprított hagymát és fokhagymát.Hozzáadjuk a brokkolit, és 10-15 perc alatt puhára pároljuk. Picit oda is piríthatjuk, az ízeknek jót fog tenni.A párolt zöldségek harmadát késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a tésztafőzővizet, a pirított fenyőmagot, a sörélesztőpelyhet, az aprított petrezselymet és bazsalikomot. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk (csak ezt sózzuk, mást eddig nem), hozzáöntjük az olívaolaj maradékát, és az egészet krémesre turmixoljuk.A zöldségszószt visszaöntjük a párolt zöldségekre, és hozzáadjuk a megfőtt tésztát is. Alaposan összekeverjük, pár percet összemelegítjük, majd tálaljuk.Tálaláskor megszórjuk tetszés szerint plusz fenyőmaggal, sörélesztőpehellyel, petrezselyemmel, bazsalikommal és borssal. Egy-egy facsarásnyi citromlé is mehet rá, nagyon jól kihozza az ízeket.