Lencseleves sonkalében

  • 2016.03.30.
  • 6
Az idén sem öntöttem ki a sonka megmaradt főzőlevét, ma lencselevest főztem belőle zöldségekkel, zabkocka tésztával és kevés maradék sonkával. Nagyon finom lett, kár lett volna kihagyni.Hozzávalók:


Kb. 1,5 liter sonka főzőlé, 0,5 liter forró víz, 16 dkg lencse, forró víz a lencse áztatásához, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kisebb fej hagyma és 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, 1 fehér műanyag kanál fűszerpaprika, 1 csapott fehér műanyag kanál ételízesítő, 1 evőkanál rétes liszt, kb. 1-1,5 dl hideg víz, 4-5 dkg sok tojásos zabkocka tészta, 2-3 szelet vékony sonkamaradék apró kockákra vágva.
A sonkalevet vízzel hígítva felforraltam az 5,8 literes fazékban. A lencsét addig áztattam forró vízben amíg a zöldségeket megtisztítottam és feldaraboltam, majd mindent a forró lébe raktam, ízesítettem ételízesítővel és fűszerpaprikával, majd a gyorsfőző fedővel lezártam a fazekat. A pöcök kiugrása után addig hagytam legnagyobb hőfokon a fazekat, míg a termosztát mutatója elérte a zöld mező elejét. Akkor a hőt mérsékeltem (3/12) és kb. 2 percig még így hagytam főni a levest, majd a főzőlapot elzárva még 13 percig. Pár perc múlva, amikor a pöcök magától visszaesett, levettem a fedőt. A leves még mindig forrt. Akkor kevés hideg vízben simára kevertem egy evőkanál rétes lisztet, ezzel sűrítettem a levest. A főzőlapot megint maximumra kapcsoltam és a sűrítés után a tésztát és az apróra vágott sonkát is a leveshez adtam. Amikor buzogva forrt fedőt tettem rá, a tűzhelyet megint kikapcsoltam, 6 percig így hagytam állni és már tálalhattam is. Isteni volt!!