Adventi gesztenyesütés

  • 2014.12.12.
  • 0

Jó hangulattal, sült gesztenyével és forralt borral várnak mindenkit december 13-14-én, Gyenesdiáson a Községháza előtti téren. Igazi karácsonyos program, egy egészséges finomsággal: a gesztenyével.
Először is tisztázzuk, hogy amíg a szelídgesztenye ehető, sőt egészséges, addig a vadgesztenye mérgező. Manapság a gesztenyefogyasztás elsősorban szezonális, de ennek épp most van itt az ideje.
Az ehető szelidgesztenye gyümölcse antioxidáns hatású, E-vitaminban gazdag. A belőle készített hagyományos gesztenyemassza, püré is számottevő mennyiséget tartalmaz ebből az értékes vitaminból (persze csak azok, melyek valódi gesztenyéből készültek). Meglehetősen magas benne a vízben oldódó vitaminok közül a B1-vitamin (tiamin), a B2-vitamin (riboflavin), valamint a B6-vitamin (piridoxin) mennyisége is. Ráadásul a C-vitamin tartalma is jelentős, majdnem akkora számban van jelen, mint amennyit a málnában vagy a ribizliben találunk.
Gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás, ennél fogva nem kifejezetten fogyókúrás étel, de a többi hasonló felhasználású maghoz képest valamivel soványabb. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendedben helyettesítheted vele a gabona- és burgonyaféléket. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője. Az ásványi anyagok közül sok káliumot, foszfort, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek közül a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben.
Szóval, nem maradt más hátra: irány Gyenesdiás és az adventi gesztenyesütés! A kétnapos, zenés hétvégi programot ünnepi műsor, süteménysütő és mézeskalácsházikó verseny, a gyermekek részére játszóház és kézműves kuckó színesíti.