Rizsleves

  • 2018.12.14.
  • 1

Az egyik legjobb méregtelenítő nehéz ételek, túlevés utáni napon, vagy csak egyszerűen amikor szeretnénk tehermentesíteni az emésztőrendszerünket és a szervezetünket. Egyszerű alapanyagokból, gyorsan elkészülő étel.

Hozzávalók 2 adaghoz:
1 evőkanál rizs
1 evőkanál olíva olaj, vagy más hidegen préselt olaj
1 vöröshagyma
1 közepes sárgarépa
1 közepes fehérrépa 
1 szál szárzeller
1-2 gerezd fokhagyma
600 ml víz

Ajánlott fűszerek:
1/2 teáskanál köménymag
1/2 teáskanál édeskömény mag
1/2 teáskanál koriandermag
1/2 teáskanál görögszéna mag
5-6 szem fekete bors
1 babérlevél
A tálaláskor az évszaktól függően összevágott zöld fűszernövények mint, petrezselyemzöldje, koriander zöldje, kapor, bazsalikom, 
 
A rizst megmossuk, félretesszük. 
A zöldségeket megtisztítjuk és összevágjuk.

Egy lábosban az olajban üvegesre pároljuk a hagymát, és főzési idejük sorrendjében hozzáadjuk egyenként a zöldségeket, folytonosan kevergetve. Végül megpirítjuk a kiválasztott fűszereket, és hozzáöntjük a vizet.

Amikor felforr a levesünk kis lángon főzzük tovább, és beletesszük a megmosott rizst. Mindössze 10-15 percnyi főzés után már tálalhatjuk!
Mint a fűszernövényeket a zöldségeket is változtathatjuk az évszaktól függően. Az alap a hagyma, fokhagyma, és a sársárgarépa. Télen tarlórépát, nyáron paradicsomot szoktam még beletenni.