Indoor 2024 beharangozó

  • 2024.01.30.
  • 7

Indoor beharangozó
Február 23. péntek 17:00 – 24:00Február 24. szombat 17:00 – 24:00
Várkert Bazár (Budapest, 1013. Ybl Miklós tér 2-6)

 
 
 
 
 
 
 
 
  Ismét lesz idén Indoor sörfesztivál és immáron hagyományosan megint másik helyszínen. Ezúttal a Várkert bazár ad majd otthont a nagy izgalommal várt eseménynek. A szervezők nem észrevehetetlenül rigorózusan ragaszkodnak a központi elhelyezkedéshez, kiváló tömegközlekedéssel, hiszen ez éjfélkor a hiperszalonspicces állapotban bizony rengeteget számít. Korlátlan fogyasztással kecsegtető sörfesztiválok száma éppoly kicsi, mint a svédasztalos éttermeké. Pláne ha nem kell érte 37 ezret kicsengetni. Mindenesetre vitathatatlanul ez a kedvencünk. Nagy erőssége az azóta márkanévvé vált Indoor-nak, hogy tényleg igyekeznek sokféle sört kihozni, a kiállítói lista is igen sokszínű. Aki itt nem talál az ínyére való sört, az máshol se fog. 100 tételnél is többet ígérnek, aminek az ötöde is elég egy átlagvendégnek, de mi igyekezni fogunk a lehető legtöbbet letesztelni a helyszínen és az értékelésünket terjengős beszámolóban közzé tenni. Ilyenkor sok, számunkra is ismeretlen sört lehet megnyallintani, ami validálja a belépődíjat. Marketing szempontjából ez borzasztóan fontos alkalom a gyártóknak, hogy ivóközönséget bővítsenek, hiszen akinek kóstolás után ízlik egy adott sörük, az majd a polcról is le fogja venni a boltban. A túlzott tömegen kívül eddig a pohármosás jelentett némi kihívást, a Várkert bazár adottságaiból fakadóan ez idén fokozott lehet. Tudniillik a nagyteremből elég messzire kell ezért kimenni.
Na akkor nézzük egyesével a kiállítókat ABC sorrendben és hogy mire számíthatunk tőlük. Mint egy megmondóembernek, mindenkihez lesz egy-két mondatom azért, hogy aztán a kedves olvasó minél hatékonyabban tudja majd kihasználni azt a 7 órát, amit bent tölthet a Mennyekben. Szervezői updatek eetén cikkünk is igyekszik frissülni.
 
Andechs Klosterbrau: Nem olyan régóta forgalmazzák idehaza is e kiváló müncheni apátsági nedűket. A hellesen kívül dunkelre, weizenbockra számítok. Utóbbi életem egyik legjobbja a sörtípusból.Augustiner-Bräu: Sokak szerint az egyik legjobb német búza gyártója. Lehet, hogy búzabakot is hoznak... Derítsük ki együtt! Ayinger Privatbrauerei: Relatíve fiatal gyártóként széles a kínálata, én például kíváncsi lennék valamelyik baksörükre, Kellerbierjükre vagy Uweisséjükre. Ha ezek közül akár egyik is lesz, már megéri sorbaállni.
Beerside: Nem vált az előnyükre a stratégiaváltás, azaz a merészebb tételek lejjebb csavarása a biztosabban fogyó IPA-k javára. Attól még a legminőségibb, leginkább külföldi tételeket náluk keressük. Nem elképzelhetetlen, hogy Boti cuccaiból is meglékelnek egy hordócskával.
Budapesti Gazdasági Egyetem - „A BGE Söre”: A OneBeer asszisztálásával lefőztek a nebulók egy sötétkékkel marhuló feketebodzás gose-t. Kíváncsi vagyok, hogy a sót nem felejtették-e ki és hogy bogyósgyümölccsel hogy fog passzolni.
Bors Craft Brewery: 2012 óta létező, helyi érdekű főzde. Van azért pár 3,6 körüli pontszámot elérő tétele, méghozzá belgabarátak.
Cerna Hora: Az ismert cseh márka jól csúszó darabokkal.
Erdinger: Valószínűleg ettől a gyártótól ihatjuk majd a legtöbb féle sört, ugyanis a márka hivatalos nagykövete szokott jelen lenni nagy erőkkel, külön Oktoberfest-es hangulatú teremben. Minden bizonnyal lesz Weissbier, Dunkel, Pikantus, Urweisse, Schneeweisse, Alkoholfrei, Lemon. A Kristallt nem említették, de nekem rémlik tavalyról, illetve a Belvárosin ezerrel nyomják, szóval bármi lehetséges.
Etyeki Sörmanufaktúra: Tavaly is elég komoly szortimenttel készültek. A bejáratott IPA-APA-pale ale vonal mellett lehetnek nem megúszós fogások is: norvég stílusú, tömény porter (Bård's) mutatkozhat be; a Bookkeeper’s Bitter Ale egyszerre gyümölcsös, karamellás és keserű; esetleg rárabolhatunk majd a füstös ananászukra vagy a Guatemalai kávés stoutjukra is.
Fehér Nyúl Sörfőzde: 10-ből 9 nyúl nem szokott ízleni egy jó ideje, és most tényleg nem szándékozom tompításra bírni az eszeveszett sorállást, amit tapasztaltam náluk az Indoor-okon. Boti cucca után ők szoktak lefogyni teljesen a leghamarabb, rendszerint a második nap este 8-ra.
Fóti Sörfőzde: A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének éléről nemrég leváltott, a visszás megnyilvánulásairól híres Gy. Zsolt immáron teljes erejével a hónapokig szünetelő főzdéjére koncentrálhat. Tavaly a feszt legrosszabb sörével ők büszkélkedhettek.
Happpy Beer Factory: A Belvárosin találkoztam velük először. A világosuk túl retró, de a NEIPA-juk és a búzájuk kellemes volt. Remélem, hogy most a magasabb Untappd pontszámot elérő tételeikkel mutatkoznak be a fővárosi közönségnek.
Holba: Talán az idehaza legismertebb cseh sör.
Horizont Brewery: A Vecsési savanyúság trónfosztóitól rengeteg sour ale-re számíthatunk, de mivel az azóta nagy sikereket elérő Night Shift-széria is feltűnik a promóban, reménykedjünk. Az mondjuk írtó nagyot szólna, ha a széria több tételét is csapolnák.
Ježek: Egyik kedvenc cseh mosósöröm, remek arányokkal.
Kapuziner: Nem visszafogott ígéretük alapján 8 tételre számíthatunk tőlük, vélhetően felváltva, hiszen ebből 5 búza különböző permutációkban. Nem összekeverendő a magyar Kapucinussal.
Kauzen Bräu: Az Andechs forgalmazójához tartozik. Könnyedebb, és egyben németesebb ízvilágú sörök.
Keiler: Nem ismerem. A Kauzen-re hajazó, káeurópai piacot becélzó német gyártóra tippelek közepes színvonallal és nem magyar szájízre hangolt világosokkal.
Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete: Itt aztán minden előfordulhat. Még Pécsi is.
Klášter: Értékelések alapján nem éppen acélos cseh márka, remélem, hogy nem lesz vasas a komlózása.
Kobrunn Sörfőzde: Cirokmalátából készült sör. Az Untappd bejelentkezések (és színek) alapján folyamatos fejlesztés alatt áll a sör, mert citromos parfümtől ázott mexicornig jellemzik. A puding próbája az evés.
Litovel: Egyik kedvenc laza cseh ivós márkám, amelytől szokott lenni korrekt citromos barna is echte Karamalz ízekkel.
Löwenbrauerei Passau: A három folyó találkozásánál készülő bajor sörök, némi osztrák-monarchiás beütéssel a választékján.
LöWolf: A kőszegi craft az anyaggazdagság, a hozzáértés és az eredeti, működő ötletek elegyével dolgozik, melynek eredményétől mindig leesik az álla mindenkinek.
Lobkowicz: Ej, az a legendás ale... Na az mély nosztalgiát ébresztene bennem.
Maisel’s Weisse: Kiváló Bayreuth-i családi főzde, leginkább ismert termékük az eredeti világos szűretlen búzasör.
Monyó Brewing: A magyar kisüzemi törökmogyorós stout-tal is készül.
Mönchshof: A Kulmbachiak roppant széles kínálattal rendelkeznek. Lehet tippelni.
O'hara's: Lényegében a 2 évvel ezelőtti Indoor-on mutatkozott be az ír gyártó a magyar piacon 3 tétellel. Azóta ez 2-vel bővült. Az Irish red legutóbbi emlékeim szerint jobb volt, mint a Kilkenny, a stout-juk pedig nyúlfarknyival a Guinness-t előzte. Ajánlatunk a Leann Folláin erős stout.
One Beer Pub: OneBeer Szilárd valószínűleg a saját cuccait marketingeli meg, vagy a nyakán maradó 1-2 hordótól szabadul meg a nép jótevőjeként megjelenve, ami szintén PR-húzás.
Permon: A nyugat-csehországi craft főzde termékeinek igen komoly rajongótábora van idehaza, méltán, hiszen remek söröket készítenek. Legnépszerűbb söreik a Sherpa, a P.I.P.A., a P.A.P.A, de biztosan kóstolhatjuk majd az angol ízvilágú stoutjukat is.Platán: Laza ivós cseh sör.
Primátor: A cseh főzde állandó, biztos pont. A búzájuk nem véletlenül népszerű itthon, titkon reménykedem a 16 Exkluziv Maibock-jukban.
Pöhjala: Az észt főzde termékeinek forgalmazói itthon a Beerside, meglepődnék, ha a márka külön képviseltetné magát. De nem árt, ha külön is megemlítjük a Beerside által elérhető fenomenális nyugati cuccok méltatlanul ismeretlen márkaneveit külön.
Rebel: Általában cseh sörfesztiválokon szoktak jelen lenni, engem nem különösebben győztek meg a tételeik. Mindenesetre itt érdemes rájuk kóstolni.
Riegele: Egyik nagy kedvenc sörmárkámnak külön örülök. Tőlük még nem ittam rosszat.
Rychtář: Hasonlít a Platánhoz, de annál keserűbb.
Sörművek Balatonszentgyörgy: Az ország egyik legígéretesebb főzdéjeként robbant be tisztességesen összerakott tételeivel, melyek hamar best buy fogásokká váltak. Aztán már a karácsonyi pakkjuk is elfelejtődött. A core range egy jó ideje már fix, próbálkoznak anonim módon új szériákkal. Kell most nekik ez a jelenlét, mint egy falat kenyér.
Sümegi Sörfőzde: A barackos búzájuk és a kiwis sörük a kedvenceim tőlük.Tacet Brewery: Az ősi germán tematikájú főzde sörpárlattal állt elő. Örülnék neki, ha a Lady Grey teával megspékelt Bohéméletből is hoznának a Götterdämmerung balti porterjük mellett.
Timco Brewing: Tim valószínűleg az összes sörével előáll majd, amelyek mindegyike piaci rést töm be. Gyakorlatilag mindegyik erősen ajánlott darab. A tőle megszokott zseniális ötletek mellett lehet, hogy újrafőzi a tavaly bemutatott Rudolfot.
Uherský Brod: Prémiumabb kategóriájú cseh darabokkal büszkélkedő gyár.
Val-Dieu: 2 évvel ezelőtti megjelenésük sajnos még nem borította fel a hazai belga sörök piacát, pedig kellett volna. Kivételes színvonalú apátsági sörök, csak áradozni tudok róluk. Minden típusból a toppon vannak, nemzetközi szinten is. Aki eddig csak a La Trappe-t kóstolta vagy az a kedvence, mindenképpen látogasson el ehhez a pulthoz! Szerintem miután lejegyzeteltem a többit, innen fogok ha