Sörévértékelő 2021

  • 2021.12.31.
  • 1

Megint egymást érik az évértékelők a blogokon, így a Sörbúvár sem maradhat le. Természetesen kiosztjuk az év sörös LEGjeinek szóló virtuális díjakat is, amit, gondolom, mindenki tűkön ülve vár már.
A Covid rendesen betett a sörözőknek. Tavaly november 10. után 165 nap kényszerszünet volt, mire újranyithattak az egységek, és több szokásos sörfesztivál elmaradt. Tulajdonképpen az első igazi sörös rendezvények a cseh sörfesztivál és az ősz eleji Belvárosi Sörfesztivál volt, ahol végre megint közösen szürcsölhettük a vegyes kis- és nagyüzemi kínálatot. De a megrövidült szezon legnagyobb dobása kétség kívül a Dürer kertben a Kraft Sörfesztivál volt. Itt részben a Kraft Egyesület főzdéinek sörei szerepeltek, részben meghívásos magyar és külföldi csúcsfőzdék villogtatták meg az extrákat, ami kis vigaszt nyújtott az elmaradt Budapest Beer Week helyett.
A bezárt sörözők helyét szépen átvették a webshopok. A főzdék saját online store-jai mellett a Csakajósör, a Beerselection és a Beerbox stb. mellé új szereplőként érkezett a sokat tapasztalt sörös blogger Verba Gergőék új sörös online üzlete a Beerhaven, és decemberben beindult a Craftbeer Club, ahol közösséget is igyekeznek kovácsolni, nem csak havi sörcsomagra fizet be a jelentkező. Az edukációt a Beerselection is fontosnak tartotta a videoival, és persze a One Beer Pub állandó szakértője, a Winkler Totalcar Beergeek Róbert is hozta a szokásos formáját, és a Reketye Brewery is igyekezett a sörgasztronómiai ismereteinket elmélyíteni...
Az idei youtuber sörleg a Sörbúváron azonban a megmondóembereknek és nekünk bloggereknek is görbe tükröt mutató Sörda volt, amit az elején nem tudtunk, komolyan vegyünk-e, aztán hamar kiderült, hogy vicc az egész...

A multiknál az idei év a pandémia okán nem hozott sok élő bemutatót, és túl sok újdonság sem jelent meg a piacon. A Sörtörvény idei életbe lépése egyelőre nem nagyon látszik a piacon, inkább a reklámszerződések szintjén változott a világ, de ebből a fogyasztók nem sokat látnak.
A Borsodi a sörmix-fronton húzott bele. A tavaly új arculatot öltött "különlegességek" (a Meggy Ale, a Hoppy és az IPA) mellé megérkezett a Borsodi Tropical Ale és a bevállalósabb Gyömbér Ale, ami az alkoholos üdítők között egyértelműen a jobbak közé sorolható. tavasszal kihozták még a Staropramen nyári verzióját a Prahat. Idén ősztől meg a Guinness hazai forgalmazása is a Borsodihoz került. A Heineken kommunikációjában idén a fenntartható fejlődés volt elsősorban fontos. A magyar Heineken új vezérigazgatót is kapott, Nikos Zois személyében, és részben a vezetőség is cserélődött. A kastélyosdombói komlóültetvényen idén is volt szüret, de új termék egyedül a tavaly zsűrizett, és nagy reményekkel várt, de közepes csalódást okozó új Óvatos Duhaj Hopláger volt, amit meg is kóstoltam a konkurencia hasonló söreivel.

A felhozatalból (Dreher Hidegkomlós, Borsodi Hoppy, Soproni Hopláger) még így is a legjobb. A Dreher is a gyümölcsös ízesítéssel erősített a nyárra, a Meggy mellé az Áfonya érkezett. A legnagyobb dobás azonban idén Kőbányán az ANTL volt. A 2020-as Kőbánya X - a Mad Scientisttel közös - projekt után idén egy mini "kézműves" főzdét. Az ANTL-márka termékkel, egy tribute Vienna Lagerrel és egy English Style Summer Ale-lel nyitott, amit csak csapon forgalmaztak a partner-sörözőkben.

Ugyan nem sör, de a sörhöz kapcsolódik a hard seltzerek hazai megjelenése. Ezek az ízesített szódás cukorcefrék az USA-ban az elmúlt években taroltak a piacon, még a Covid-válság idején is  növekedést mutattak az eladások. A Dreher gyár a Viper márkával, majd kis késéssel a Borsodi a Wai Moment-márkával rukkolt elő.
A KKK-főzdéknél idén a fő csapás egyértelműen a hordós érlelés volt. A Mad Scientist limitált hordós tételeinél a rajongók között olyannyira felfokozott volt a bírhatnék, hogy akadt olyan, aki nem átallotta meghekkelni a webshopot. A First piacra dobta a barrel aged családját, a Horizont az idén is elkápráztatta a sörösöket a Night Shift idei változataival, a Monyo folytatta a Hungarian Terroir-sort, és (Hop Top, Ugar, Fehér Nyúl, Reketye stb. vagy akár gerillák (Balkezes - Birodalmi Bagoly) is előrukkolt hordóérlelt sörökkel.
A savanyított sörök véglegesen tért hódítottak, a sour, a Gose, a Berliner Weisse nemhogy elfogadott, de igazán kedvelt stílusok lettek, akár natúr, akár gyümölcsös ízesítésű változatokban.
Az IPA és persze a NE IPA-k továbbra is tartják magukat az élen, de a lágerek is kezdenek a kisüzemeknél tért hódítani. A speciális komlózások mellett a hagyományos láge