Pannonhalmi Witbier - kamillás belga búza

  • 2021.12.03.
  • 0

Nem kellett sok idő, hogy a Pannonhalmi Apátsági Sörfőzde a négy alap belga stílust (Blonde, Dubbel, Tripel, Quadrupel) képviselő söre mellé odabiggyessze az ötödik abszolút belga sörfajtát, a witbiert.

A witbier a XX. század közepére majdnem eltűnt a sörtörténelmi színpadról, de a lelkes rajongó tejesemberből sörfőzővé vált Pierre Celis 60 éve "megmentette" az utókornak, és azóta egyre népszerűbb ez a frissítő, fűszeres-narancsos búzasör. A sajtóanyag "szemérmesen" elhallgatja, hiszen Voldemort mellett a konkurenciát sem nevezzük a nevén, de én nyugodtan leírhatom, az újjászületett sör Celis falucskájáról, Hoegardenről kapta a nevét...
Hogy tovább folytassuk a spammelést, a konkurensek a magyar piacon a Hoegarden és a Grimbergen Blanche mellett az elitkategóriás Blanche de Namur és a jóval kommerszebb és persze olcsóbb Kronbourg 1664 Blanc és a felemás sikerrel érkező Soproni Búza a piaci ellenfél. A belga búzasörről már bővebben értekeztem, így csak röviden. A bajor búzától nagy vonalakban a speciális fajélesztő és a belerakott koriander és curacao-narancshéj különbözteti meg. és tehetnek bele citromfüvet, kamillát vagy más gyógynövényeket és fűszereket.

Egy magára valamit is adó kolostor borászat és sörfőzde mellett gyógynövénykerttel is rendelkezik, így nem meglepetés, hogy - akár a fentebb citált witbier-tesztben a martonvásári Vandál Sörfőzde Augustajába - a Pannonhalmi Witbierbe is került kamillavirág. A címkén lévő leírás nagy vonalakban megfelelő:

A búza enyhe savanyúsága keveredik a korianderes-narancshéjas frissességgel, amit a komló keserűsége és a kamilla aromája egészít ki. Fogyasztáskor a közepes testességet és krémességet száraz kortyérzet követi. Fogyasztása 5-7°C-on javasolt.

Csak azt nem értem, a derék bencéseknél miért rögzült ennyire a komló. Egy nem amerikai búzasörnél a komlókarakter pont nem fontos, a witbier fűszerei és az élesztő ad kesernyés karaktert és ellenpontot, a komló kötelező (fertőtlenítés), de nem hangsúlyos íz-összetevő. Akkor lássuk:


Pannonhalmi Witbier 5% - Az illatban semmi meglepetés, kicsit domináns koriander, amit árnyal a narancsos citrusos illat, kevés észteresség és kevés kamilla. Megjelenésében a narancsos ködösség helyett a szín az opálos napközis tea és a citromos kamillatea közötti spektrumban mocorog, krémes és közepesen tartós habbal koronázva. Ízben a kis édeskés észteres és enyhén fanyar indítás után a fűszeres, gyógynövényes kesernyés ízek kerülnek előtérbe. Közepesen testes, krémes korty és nagyon kellemes apró frissítő buborékok billentik helyre az egyensúlyt, majd az utóíz újra a száraz és leheletnyit fémes irányba viszi az élményt. Összességében egy szépen komponált, de fűszeres és száraz érzetű witbiert kapunk.

A bencések új söre kellemes darab, de van még rajta mit finomítani. Nem olyan behízelgően butácska, mint a Kronenbourg vagy a Soproni Búza aromákkal megtámogatott narancsos vagy korianderes ízei, érződik rajta, hogy rendes alapanyagokból készült. A Blanche de Namur vagy a Hoegarden jóval kifinomultabb, de a jövőben biztos csiszolnak a recepten Pannonhalmán. A jelenlegi változat - már csak a kamilla-karakter miatt is - nem igazán a nyárias, inkább az átmeneti időre vagy egy pikáns, currys keleties szárnyas étel mellé lehet kellemes kísérő. Ha meg mindenáron a komlót szeretnék hangsúlyozni a belga búzában szeretettel várunk tőlük egy White IPA-t