Borsodi lesz a Guinness!

  • 2021.11.25.
  • 9

Tegnap érkezett a sörös hír, hogy a januártól Magyarországon a Borsodi forgalmazza a világ legkedveltebb barna sörét a Guinness Draught-ot, a Kilkenny Irish Red Ale-t és a Guinness hoplágerét a Hop House 13 söröket.

Egy csomó kérdés is felvetődik a hír kapcsán. Az nem olyan nagy meglepetés, hogy a márkatulajdonos, a világon az egyik legnagyobb italgyártó és -forgalmazó, a Diageo (Johnnie Walker, Smirnoffl, Tanqueray stb.) leszerződik egy konszernnel, jelen esetben a Molson Coors magyarországi vállalatával a Borsodi Sörgyárral. Az már viszont érdekes, hogy az eddigi magyarországi forgalmazó Liquid Gold (Erdinger, Bitburger, Bernard stb.) helyett egy helyi szinten gyártókapacitással rendelkező cég kapja meg ezeknek a söröknek a forgalmazását. A Borsodinak persze jól jön a portfóliójába egy ilyen komoly név a Franziskaner búza, a Leffe, a BelleVue és a Hoegarden vagy a Staropramen és a német licencsörök (Beck's, Spaten, Löwenbräu) mellé.
A Molson Coors és a Guinness kapcsolatára van már persze korábbi példa, hisz pont hat éve a Guinness Golden Ale angliai és walesi forgalmazásáról kötött egyezséget a két cég.
Az anyacégnek hat saját sörgyára van, de Guinness-t ötven különböző helyen főznek szerte a világon. Naponta kb. 10 millió korsó, évente kb. 850 millió liter Guinness-t adnak el, a kezdeti forgalmazás után kiderülhet, hogy Bőcs továbblép a jövőben. Egyelőre szó sincs erről, de könnyedén előfordulhat, hogy jó lokális pozícióban a közép- és kelet-európai piachoz megindul a helyi gyártás is, és lesz magyar Guinnessünk...
Mindez csak kósza hipotézis a részemről, de ki tudja mit hoz a jövő, és a piaci áremelkedések (alapanyagok, szállítás, adók) miatt folyamatosan hangoztatott söráremelkedés mellett igencsak logikus lépésnek hangzana, hogy egy ilyen sör ne importból érkezzen a boltok polcaira, hanem egy helyi gyárból. Ha tényleg így lesz, akkor meg majd lehet hasonlítgatni az ír és a magyar Guinnesst, akár a holland és a magyar Heinekent.
 (kép forrása: itt)



Címkék

Magyar Stout Borsodi