Olasz húsgombóc (polpette) paradicsomszószban

  • 2022.08.18.
  • 2

Ez az augusztus egyre inkább arról szól, hogy a főzés terén sikerüljön a sütőt kiiktatnom, de azért a nyár is benne legyen. Nagyon régóta szemezgetek már ezzel az olasz finomsággal, de valahogy eddig még nem került rá sor. Mivel ez az időszak, amikor kapható igazi, finom, édes paradicsom, nem volt választásom, nekiálltam. Mondhatom megérte... Viszonylag egyszerű, gyorsan elkészíthető, talán csak a kis gombócokhoz kell türelem és ügyesség, hogy formásak legyenek.Hozzávalók 4 személyre:4 gerezd fokhagyma1 bio citrom1/2 kg darált hús - lehetőleg fele marha, fele sertés (lehet persze szárnyas is)1 ek édes pirospaprika1 ek szárított, morzsolt rozmaring2 tojás8-9 ek olívaolaj4 szép, érett paradicsom3 fej hagyma1 kisebb csillagánizs3 babérlevél2 dl zöldség alaplé5 dl paradicsomszószkb. 25 db mag nélküli olívabogyósó, bors, cukorA fokhagymát megpucoljuk és apróra összevágjuk (még jobb, ha kés lapjával még össze is nyomkodjuk). A citromot forró vízben öblítsük le, töröljük szárazra és a héját reszeljük le.A fasírtot tegyük egy nagyobb tálba, dolgozzuk bele a fokhagymát, a reszelt citromhéjat, pirospaprikát, rozmaringot és tojást. Sóval, borssal fűszerezzük. A masszából nedves tenyérrel formázzunk viszonylag kisebb gombócokat, amiket 5-6 ek forró olívaolajban óvatosan süssünk körbe. Ügyeljünk arra, hogy minden oldalán jól süljön át. Ezután helyezzük őket egy külön tányérra.A paradicsomokat negyedeljük fel, a megpucolt hagymákat méretüktől függően, negyedeljük, nyolcadoljuk. A gombócsütésre használt serpenyőt konyhai papírtörlővel töröljük ki és 3 ek olívaolajat forrósítsunk fel benne. Először a hagymát, majd az összevágott paradicsomot röviden pároljuk meg benne. Adjuk hozzá a húsgombócokat és keverjük bele az alaplevet, a paradicsomszószt, csillagánizst, babérlevelet és olívabogyót.
Sóval, borssal, csipet cukorral ízesítsük.Fedő alatt kb. 20 percig, alacsony hőfokon pároljuk. Tálalás előtt távolítsuk el a babérleveleket, csillagánizst. Ropogós bagettet (is) kínálhatunk mellé.