Bejgli párnácskák

  • 2021.11.26.
  • 4


Mondjuk, hogy nem szeretnél bejglit sütni, mert félsz, hogy szétreped. Szeletben megsütni annyira snassz, hogy azt meg azért nem akarod. Mondok valamit: süsd meg kis párnácskáknak! Ezt nem tudod elrontani és különleges!
Imádnivalóak. Már azt is jó nézni, amikor még nyersen szeleteled a tésztát, aztán ahogy kisültek és sorakoznak a tepsin…nem tudom Ti hogy vagytok vele, de engem ezeke a dolgok ámulatba tudnak ejteni! Megosztom veletek a tavalyi év nagy sláger receptjét, amit fogalmam sincs, eredetileg ki rakott ki a netre, de tulajdonképpen csak a formavariáció új, a tészta a régi, úgyhogy hajrá!
Kelleni fog hozzá
Tésztához (1 adag):
450 gr finomliszt
125 gr margarin
60 gr zsír
50 gr porcukor
15 g friss élesztő
pici só
1 tojássárgája
50 gr 30%-os tejszín
1 dl meleg víz
Máktöltelék (1 adag):
200 gr darált mák
125 gr porcukor
40 gr darált háztartási keksz
125 gr forró víz
citromhéj
Diótöltelék (1 adag):
200 gr darált dió
125 gr porcukor
40 gr darált háztartási keksz
125 gr forró víz
narancshéj
Kenéshez:
1 tojássárgája
1 tojásfehérje

Elsőként a tölteléket készítjük el
ami a recept szerint vagy vagy alapon működik, tehát ha egy adag tésztát gyúrtál be, akkor vagy a fent leírt máktöltelékkel vagy a diótöltelékkel töltöd. Duplázás esetén vagy felezed a töltelékeket vagy duplázod a tészta mennyiségét!
A mákot/diót, háztartási kekszet a cukorral összekeverjük.
Belereszeljük a citrom vagy narancs héjat tölteléktől függően.
Vizet forralunk, majd ebből mérünk 125 grammot a keverékhez.
Alaposan elkeverjük, folpackkal lefedjük és hűtőbe rakjuk.
A tészta hozzávalóit
egy tálba mérjük, összemorzsoljuk, majd homogén tésztává gyúrjuk. Az élesztőt nem kell felfuttatni, azt simán a liszthez morzsoljuk.
Folpackba csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.
Amikor a tészta pihent 3 mm vastag téglalap alakra nyújtjuk.
A rövidebbik oldal szélétől 2 cm-t elhagyva kb 1,5 cm-es töltelék csíkot teszünk. Ráhajtjuk a tésztát, majd ahol összeérnek késsel elvágjuk.
Összenyomjuk a tésztát, ne nyíljon szét sütés közben.
A rudakat tálcára vagy tepsire sorakoztatjuk, majd lekenjük tojássárgájával és hűtőbe tesszük legalább fél órára vagy addig, míg a tojás meg nem szárad.
Addig kenjük a fenti módon a tölteléket, amíg a tészta el nem fogy. 4 rudacsát kapunk.
Ha megszáradt a sárgája, lekenjük fehérjével és ismét hűtjük fél órát vagy annyit, míg megszárad a fehérje is.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd mikor megszáradt a tojás, 2-2,5 cm széles darabokra vagdossuk a rudakat és egymástól fél-1 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket.
25-30 perc alatt szép barnára sütjük őket.

A porcukor mennyisége ízlés szerint változtatható a töltelékben természetesen. Nekünk így volt tökéletes!

Tudom, a mákosat még pár percig süthettem volna, de mit mondhatnék, kos vagyok. Add uram, de mindjárt alapon működöm! Nem bírtam várni!
Azért ha mégis más formában sütnéd
mutatom hogyan tedd! Jó sütögetést!