Cocoron, vagyis a kókuszos macaron

  • 2021.10.20.
  • 0


Aki nem rutinos macaron készítő, annak segítségére lehet az interneten fellelhető több száz videó az elkészítés menetéről. Mindenképpen érdemes megnézni többet mielőtt nekiállnánk.
És ne feledd! Ha első pár alkalommal nem sikerül, ne add fel! Ritka kényes sütemény, többen küzdöttünk vele az első pár alkalommal.

Hozzávalók
Macaron héjakhoz:
135 gr kókuszreszelék
120 gr porcukor
150 gr cukor
110 gr fehérje
38 gr víz
Töltelékhez:
100 gr fehércsokoládé
100 gr 30%-os habtejszín
Először a tölteléket készítjük el
A csokoládét apróra vágjuk és egy tálba tesszük. A tejszínt forráspontig melegítjük, majd a csokira öntjük és teljesen egyneművé keverjük. Folpackkal lefedjük és hűtőbe rakjuk.
És most jöjjön maga a tészta
A macaronhoz a fehérjét két részre osztjuk. Az egyik 55 grammot egy magas falú műanyag mérőkancsóba vagy tálba tesszük, amiben egy kézimixerrel kényelmesen fogjuk tudni keverni.
A kókuszreszeléket kávédarálón ledaráljuk, majd a porcukorral összekeverve egy tálba szitáljuk. Ehhez keverjük egy erős spatulával a másik 55 gramm fehérjét.
Egy sűrű masszát kapunk.
A kristálycukrot a vízzel egy lábasban 116 fokig hevítjük. Amikor eléri ezt a hőfokot elkezdjük habosítani a fehérjét.
118 foknál elzárjuk alatta a hőt és folyamatos keverés mellett a habos fehérjéhez csurgatjuk. Figyeljünk arra, hogy a keverőszárakra ne follyon rá, mert szétcsapja az edény falán a keverő. Addig habosítjuk, míg egy kemény, masszív, fényes habot kapunk.
Amikor a habverőt kiemeljük a képződő csúcsok nem konyulnak vissza. A tömör kókuszos masszát beletesszük a habhoz és a habverővel finoman csak párat keverünk rajta gyorsan, hogy könnyebben el tudjuk dolgozni a masszát.
Ezután spatulával óvatos körkörös mozdulatokkal addig keverjük a tésztát, míg a spatuláról egybefüggő szallagként folyik le szép lassan. Nem szakad el, nem indul meg nehezen és egy 8-ast le tudunk így írni a lefolyó masszával.

Vagy mégsem kókuszosat sütnél?
Akkor mutatok másfajtákat!
A kekszből készült Kex-a-ron
Macaronok Halloweenre
Dupla csokis macaronok
Zserbó macaron
Meggyes macaron
Macaron torony – bármilyen ünnepi azstal dísze lesz!

Ekkor egy sima (8-as) csővel ellátott habzsákba töltjük. Szilikonlapokkal borított tepsikre köröket nyomunk egymástól picit távolabb.
Amint egy tepsivel végeztünk az asztalhoz ejtjük párszor a tepsit, ezzel a masszában levő buborékok feljönnek a massza felszínére. Ami nem pukkadt ki, egy fogpiszkálóval óvatosan kiszúrjuk, majd a masszát óvatosan eligazgatjuk.
Így folytatjuk, míg elfogy a massza.

120 fokra előmelegített sütőben nyitott ajtónál 3-4 perc alatt megszárítjuk a tetejüket, majd az ajtót becsukjuk és felvesszük a hőt kb 135 fokra. Erősen sütőfüggő mind a hőfok, mind a sütési idő.
Kb. 15 perc alatt készül el.
Hagyjuk a tepsin kihűlni, majd párosítva jól zárható dobozban tárolhatjuk az elkészült héjakat.
A végső lépés
Amennyiben azonnal töltenénk, akkor a lehűlt csokikrémet vegyük ki a hűtőből és kézi robotgéppel lassú fokozaton habosítsuk ki. Figyeljünk rá, ne verjük túl. Kivilágosodik és habos lesz az állaga.
Habzsákba töltve könnyen tölthetjük a macaron párokat.

Tárolni? Igen!
Jól zárható dobozban hűtőben tárolhatjuk, illetve fagyaszthatjuk is. Jó étvágyat!


.pf-button.pf-button-excerpt { display: none; }The post Cocoron, vagyis a kókuszos macaron appeared first on Nassolda.