ÉSZAKI BÁRÁNY (BORJÚ) LEVES

  • 2023.02.12.
  • 2

Eredetileg az Izlandon kóstolt báránylevest szerettem volna itthon is reprodukálni. Nagyon örültem, mikor ez hellyel-közzel sikerült. Aztán egyszer nem kaptam bárányhúst, csak borjút. Végül azonos módszerrel borjúhúsból is megfőztem ezt a levest, amit egy kis babbal egészítettem ki, így azonban teljesen más ízű lett a végeredmény. Ezért a lentiekben olvasható recept egy igazi 2:1, akár ilyen, akár olyan húst kapunk, nagyon finom, tartalmas, melengető téli ételt fogunk készíteni belőle...Hozzávalók80 dkg bárányhús (vagy borjú) nagyobb kockákra vágva1 nagy vöröshagyma, finomra vágva3 nagy gerezd fokhagyma, áttörve5 szál répa, vastagabb karikákra1 kisebb zeller, nagyobb
kockákra vágva1 kisebb karalábé, nagyobb
kockákra vágva3 db krumpli, nagyobb
kockákra vágvanéhány káposztalevél (fehér- vagy kelkáposzta), vékonyra szeleteltve10 dkg konzerv borlotti bab (csak ha borjúhúst használunk)1 csokor friss zellerzöld1 csokor friss petrezselyemzöld1 l zöldség alaplé2 evőkanál olívaolajtengeri só2 babérlevélfrissen őrölt tarkabors3 teáskanál bio ételízesítő2 evőkanál kukoricakeményítőA húst egy nagyobb lábasban 1-2 evőkanál olajon hirtelen átpirítjuk, majd tálba szedjük. A visszamaradt zsiradékon először üvegesre dinszteljük a vöröshagymát a fokhagymával együtt. Majd
hozzáadjuk a répát, zellert, karalábét, burgonyát, káposztát. Rövid ideig pároljuk, aztán visszatesszük a húskockákat, fűszerezzük, és felengedjük az alaplével. Ha szükséges, annyi vizet adunk még hozzá, hogy ellepje a zöldséget és a húst. A zeller- és petrezselyemzöldet is a leveshez adjuk és fedő alatt gyöngyöztetjük. Amikor a hús és a zöldség már puha, a kukoricakeményítőt 4 evőkanál hideg vízzel simára keverjük és a babbal együtt a leveshez keverjük. Pár perc főzás után tálalhatjuk.