Vadas az újrahasznosítás jegyében

  • 2021.11.30.
  • 5

Vasárnap főztem egy nagy fazék finom pipilevest, csirke szárnyközepekből (15 db) és csirkelábakból (8 db), ahogy kell, alaposan bezöldségelve, eperlevél tésztával. A benne főtt húsokat és zöldségeket külön tálaltam, hogy ne törtjenek össze. Mindenkinek nagyon jól esett a leves, amit az is bizonyít, hogy mind elfogyott, csak a hús (10 db szárnyközép és 1 láb) és a zöldségek egy része (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó) maradt meg. Arra gondoltam, hogy vadas mártást csinálok a zöldségekből, beleforralom a husikat, és főtt tésztával meglesz a mai ebédünk. Úgy is lett.Kb. 9 dl vizet forraltam 1 fehér műanyag kanál ételízesítővel és 4-5 babérlevéllel. Jó 10 perc forralás után, amikor a babér átadta ízét és illatát a lének, beleöntöttem a leveszöldségeket, úgy is forraltam 7-8 percig, aztán a babérleveleket kihalásztam, a levet behabartam kb. 1,5 dl hideg vízből, 1,5 evőkanál rétes lisztből, és kevés olajból készült habarással, öntöttem hozzá kb. fél dl 30 %-os tejszínt és nyomtam bele egy kávéskanálnyi mustárt, majd botmixerrel pürésítettem a mártást. A leveshúsokat belepakoltam, és addig forraltam, míg a tészta megfőtt.
Isteni ebéd lett belőle.