Mángold két felvonásban

  • 2021.09.23.
  • 2

Szüleim kertjében szedtem friss, zsenge mángoldot, abból készült ez a finomság, ami tulajdonképpen egyféle, de kétféleképpen lehetett enni, ki hogy akarta.
Hozzávalók:
1 közepes zacskó mángold, 3 evőkanál Ráma vaj-alternatíva, só ízlés szerint, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál rétes liszt, kb. 4-5 dl tej, víz, tejszín ízlés szerintA mángoldot megmostam, a vastag szárakat kitéptem, a leveleket apróbbra szaggattam és nagy serpenyőben, 2 evőkanál Rámán megpároltam kevés sóval megszórva, és rányomtam 4 gerezd fokhagymát.
(Még soha nem jártam így, a fokhagyma "visszafelé sült el", kicsapott a fokhagymanyomóból, pont a bal szemembe, csípett, mint a veszedelem, mindent eldobva villám sebesen mostam ki a szememből, szerencsére nem lett bajom.)


Amikor a mángold összeesett átraktam egy üveg edénybe, és tejjel szép simára turmixoltam. A pároló serpenyőbe raktam 1 újabb evőkanál Rámát és világosra pirítottam rajta a lisztet, majd felöntöttem a turmixolt tejes mángolddal. A sűrűségét vízzel állítottam be és a végén tejszínnel finomítottam. Kevés só kellett még bele és egy rottyantás után lehetett tálalni.Ebédhez tésztát is főztem mellé és néhány kemény tojást. Én is tésztával és 2 tojással ettem.Legnagyobb örömömre Bogikám is megkóstolta a mángoldos tésztát, és ízlett is neki a "zöld szószos tészta" ☺. Persze tojás nélkül."Uzsira" én mángoldfőzelékként ettem egy kis tányérnyit 1 főtt tojással és vérré vált bennem.