Zöldséges bulgur csirke borsos tokánnyal

  • 2021.08.24.
  • 9

Régen írtam, aminek az oka leginkább a nagy meleg, meg az, hogy csupa gyorsan összedobható étel készült nálunk, amik már szerepelnek a blogon. Ráadásul a szénhidrátra is figyelnem kell, hát eléggé lekötött a kajálás előtti számolgatás.
Nemrégen olvastam a neten, hogy a bulgur kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a rizs, ezért kiváló rizshelyettesítő. Igazándiból tört durumbúza előfőzve és megszárítva. Úgy gondoltam megér egy próbát, mert még soha nem készítettem bulgurt. Leginkább az alacsonyabb szénhidráttartalom fogott meg, mert a neten úgy szerepel, hogy a főtt bulgur 100 grammjában kb. 18,5 gr
szénhidrát van, míg 100 gr főtt parboiled rizs kb 32,52 gr-ot tartalmaz.
A mai zöldséges bulgurban ezek vannak:5 dkg hagyma felaprítva, kevés olaj, 15 dkg bulgur, 35 dkg mirelit mexikói zöldség, 1 fehér műanyag kanál ételízesítő, csipetnyi fűszerpaprika (csípős, de nem lett csípős az étel tőle). először 35 dkg meleg víz, de később még 2 kávéscsészényi (amikor elfőtte a levét és még nem volt elég puha)Az így elkészült étel 100 grammjában 17,9 gramm szénhidrát van.
Ugyanúgy készítettem, mint a zöldséges rizst szoktam. Először a hagymát dinszteltem meg kevés olajon, majd ráraktam a bulgurt, elkevertem, hozzáadtam a mirelit zöldégeket, hagytam átmelegedni őket, majd felöntöttem meleg vízzel, fűszereztem és lefedve főztem. Amikor az alatta lévő levet elfőtte, öntöttem még alá 2 csészényi vizet. Kb 15 perc alatt elkészült. (A zacskón a javasolt főzési idő 10-15 perc).
Persze nemcsak bulgurt készítettem, biztos-ami biztos, hanem megfőztem 30 dkg rizst is. Örültem, mert aki megkóstolta a bulgurt, mindenkinek nagyon ízlett. A köretek mellé csirke felsőcomb filéből készítettem borsos "tokányt", a borsos hús leírása szerint. Finom ebédünk volt, bár a bulgurt nem tudtam olyan szépen tálalni, hiába nyomkodtam kis bögrébe, úgy borítottam a tányérra, ez biza szétdőlt, nem tapadt úgy össze, mint a rizs szokott.