Sütőben sült rántott padlizsán és cukkini

  • 2021.05.09.
  • 7


Ma a vasárnapi ebéd csirkecsontokból főtt leves volt cérnametélttel, rántott csirkemell és rántott süllőfilé margarinos törtkrumplival vagy petrezselymes krumplival, ráadásként rántott padlizsán és cukkini, csak azért mert annyira imádom. Eddig egy horror volt a rántott zöldségek készítése, mert ebből mindig sokat szerettem készíteni, ami mellett ott álldogálni egy rémálom. Ráadásul a padlizsán issza az olajat, mint teve a vizet. Mióta nézem a szénhidráttartalmat, láttam egy újfajta panírozási módot, így ma azt is kipróbáltam és mondhatom nem csalódtam, mert egy lépést meg lehet a panírozásnál is spórolni, a sütőben sütés meg olyan egyszerű, mint a pofon.
A meghámozott padlizsánt (2 db közepes) és cukkinit (1 db nagyobb)
felszeleteltem, besózva szűrőbe tettem, hogy kesernyés nedvüket kiadják. Amikor ez megtörtént, paníroztam.
Előtte egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, amit megkentem olajjal. A sütőt 220 fokra és légkeverésre állítottam melegedni.A panírhoz összekevertem 4 tojást 7 gr sóval (fél csapott fehér műanyag kanál), és 4 dkg rétes liszttel. Ebbe a lisztes-sós tojásba
mártottam először a lecsepegtetett padlizsán szeleteket, majd szokásosan zsemlemorzsába forgattam.
A panírozott padlizsánt az olajozott sütőpapírra sorakoztattam és a zöldségek felső oldalát is megkentem kevés olajjal (szilikon ecsettel), majd a
forró sütőbe toltam a középső sínre.Ugyanígy jártam el a cukkini szeletekkel, azokat másik tepsire sorakoztattam ugyanúgy, mint a padlizsánt. Amikor azzal is kész voltam, a padlizsános tepsit átraktam alulról a negyedik sínre, a cukkinisat meg a legalsóra. Mikor a padlizsán színesedni kezdett, megfordítottam, majd pár perc után el is készült. Amikor kivettem, a cukkini szeleteket is megforgattam egyszer és hamarosan az is elkészült.
Nagyon finom lett az így készült rántott zöldség, nem volt olajos, viszont belül szinte krémesre sültek a zöldségek, a bundájuk viszont isteni ropogós lett. Mindenkinek szeretettel ajánlom kipróbálásra.